X
 27.01.2016 Образование

Како изгледа приемниот испит на Филозофскиот факултет во Загреб?

Приемниот испит на факултетот за Филозофија во Загреб отсекогаш биле посебни. Повеќето потенцијални студенти со часови мораат да размислуваат и да го користат нивниот мозок со цел да постигнат најдобар резултат.

 

ispit


Конкуренцијата е силна и не е лесно за студентите да се изборат за место под сонцето. Обидете се да решите неколку задачи и проверете дали без подготовка сте спремни за приемниот испит на Филозофскиот факултет. Доста прашања се универзални, а добар дел од средношколците се сретнале со нешто слично, па за нив ќе биде доста интересно.

На овој линк проверете како ви одат Равеновите прогресивни матрици, а подолу обидете се да ги решите логичко-математички и јазични задачи.

Марко во текот на часот на клупата напишал непарни природни броеви помали од 2012, а потоа Горан од нив ги избришал сите повеќекратници на бројот 3. Колку броеви останале на клупата?

Мајката е постара од синот 3 пати, а синот е постар од сестрата 3 пати. Колку години има мајката, ако збирот на неговите години и годините на неговата сестра изнесува 50?

На квиз има 50 прашања. Бодовите на екипата се пресметуваат такашто на удвоениот број неточни одговори се одзема од бројот на точни одговори. Екипата ги отворила сите прашања и добила 35 поени. На колку прашања одговорила неточно?

Во некое одделени е 3/4 од сите средношколци учат англиски, а 2/5 италијански јазик. Ако секој средношколец на ова одделение учи барем еден странски јазик, изрази го во проценти бројо т на средношколци кои учат странски јазици, и англиски и италијански.

Во некој град на планетата Х има 12.000 суштества со сурла, 15.000 со опашка и 20.000 без нитуедно влакно. 8.000 од оние со сурли имале опашка, 6.000 од оние со опашка биле влакнести, 5.000 влакнести имале сурла, додека 1.000 биле и влакнести и со опашка и со сурла. Колку жители има градот?

Следуваат прашања за јазичарите.

Дефинирајте го зборот со кој не може да се опише значењето на зборот конвенција:

а) собрание

б) правило

в) послушаност

г) договор

Одредете го зборот кој најдобро го опишува значењето на езотеричен:

a) посебен

б) специјален

в) осамен

г) специфични

Исфрлете го зборот кој по значење се разликува од останатите:

а) веродостоен

б) вистинит

в) веројатен

г) прифатлив

Исфрлете го зборот кој по значење се разликува од останатите:

а) рецесија

б) пропаѓање

в) назадување

г) дегенерација

Кој збор е сличен со зборот „ескалација“:

а) разделување

б) бегство

в) консензус

г) растење

д) немир
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование