X
 28.07.2021 Живот

Од утре топлотен бран – ова се препораките до кои треба да се придржувате

Согласно добиените информации од метеоалармот на Управата за хидрометеоролошки работи, целата територија на Република Македонија во следните пет дена ќе биде зафатена од високи температури (од 29.7 дп 1.8.2021 година – четврток до недела) во портокалова фаза и за нив важат објавените препораки од МЗ за намалување на ризиците од високите температури за лицата што се наоѓаат на отворен простор, дома, на своите работни места, покрај езерата, реките и базените или на планините.

Согласно добиените информации од УХМР, почнувајќи од четврток (29.07.2021 година), шесте региони од Републиката, Скопскиот (северно од Вардар), Осоговско-Малешевскиот, јужно од Вардар, Пелагонискиот и Охридско-Преспанскиот ќе влезат во портокалова фаза, при што состојбата на топлотен бран почнува да важи на целата територија на Републиката, и соодветно препораките на Владата од среда до недела (29.7.2021-1.8.2021 година) важат следните препораки:

1. Ослободување од работните обврски на најранливите групи на населението, како што се - бремените жени и лицата на возраст над 60 години.

2. Во установите за згрижување на децата (градинки) да не практикуваат физичка активност и да не ги изнесуваат децата на отворено во периодот од 11 до 17 часот.

3. Единиците на локалната самоуправа, Црвениот крст на Република Северна Македонија и центрите за социјални работи во регионите зафатени со топлотниот бран да имаат поактивен пристап и да укажат помош на осамени, стари изнемоштени лица и бездомници.

4. Со оглед на фактот дека одредени ризични производни и технолошки процеси може да претставуваат дополнителен ризик за здравјето на изложените работници, се потсетуваат работодавците на обврската за почитување на законските прописи од оваа област.


Населението во целиот летен период потребно е да ги почитува следните општи мерки за заштита на здравјето:


1. Во текот на екстремно топли денови, да се остане повеќе во затворени простории (пред сè климатизирани), а при неопходен престој на отворен простор во овој период, да се најде можност за почести одмори под сенка.

2. Да се носи светла и лесна облека, а при директна изложеност на сонце носете заштитни очила и капа, а при сончање да се користи крема со висок заштитен фактор.

3. Да се внесува помало количество храна, претежно овошје и зеленчук, а помалку масна храна.

4. Да се внесуваат големи количества течности, најдобро обична вода за пиење, а да се избегнуваат алкохолните пијалаци.

5. При влегување во возило, потребно е истото тоа одреден период да се проветри.

6. Хронично болните лица редовно да ја земаат препишаната терапија, во консултација со матичните лекари.

Поради високите температури и зголемената можност за појава на труењата со храна и цревни заразни заболувања, препораките се:

1. Задолжително миење на земјоделско-градинарските производи (свеж зеленчук и овошје) пред нивната употреба.

2. Термичка подготовка на храната и нејзино консумирање во многу кус рок по подготовката. Ако тоа не се направи, така подготвената храна да се стави во фрижидер на + 4 Целзиусови степени, а пред употребата истата да се загрее на + 100 Целзиусови степени.

3. Да се избегнуваат производи кои термички не се обработени како мајонези од домашни јајца, а внимателно да се консумира сладолед и разни кремови.

Исто така, информираме дека здравствените установи се подготвени со доволен број капацитети (хумани, просторни) и медикаментозна терапија за евентуално справување со зголемен број на лица со штетни ефекти врз здравјето од високите температури.

Исто така, по потреба и на дневна основа, Комисијата за следење на ефектите од високите температури при Министерството за здравство ќе предлага мерки и активности за минимизирање на овие ризици, особено за најранливата категорија на граѓани во деновите што доаѓаат.

Фото: Борче Поповски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот