X
 29.06.2021 Живот

Зошто на фотографиите за пасош мора да бидеме сериозни?

Дали некогаш сте се запрашале зошто на фотографиите за пасош секогаш мора да бидете сериозни? Сепак има причина.

Во многу земји не е дозволено смеење за време на фотографирање за лични документи поради безбедносни причини. Пасошот има чип кој ги содржи биометриските податоци за вас кои се изведени од фотографијата.


Фото: Pixabay

За време на изработката на пасошот, таа фотографија се скенира и од неа се извлекуваат вклучните карактеристики на лицето, како оддалеченоста помеѓу очите, оддалеченоста од носот до брадата итн. На тој начин се создава „математичка мапа“. Смеењето ја намалува ефикасноста на алгоритмот и пречи во создавањето на оваа мапа.

За време на пристигнувањето на аеродром ве снима камера што го скенира вашето лица, а тогаш компјутерот ги споредува овие кадри со математичката мапа на пасошот и одредува дали одговараат. На овој начин се спречуваат потенцијални напади и криминални дела.

Извор: Novosti
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот