X
 29.11.2018 Наука

Кина планира да гради дом за вештачката интелигенција

Вештачката интелигенција наскоро ќе добие место што ќе може да го нарекува свој дом - и ќе биде на место каде што луѓето не би сакале да одат.

Научниците од Кинеската академија на науките планираат да изградат истражувачка база длабоко во Јужното Кинеско Море и сакаат вештачки интелигентни роботи да управуваат со неа.

Оваа база би можела да биде првата колонија на вештачка интелигенција на Земјата.

Истражувачите, наводно, планираат изградба на база помеѓу 6.000 и 11.000 метри под површината на Јужното Кинеско Море, иако сè уште немаат специфична локација. Каблите што се движат од основата до бродот или платформата ќе ја обезбедуваат со електрична енергија.

Основата ќе има платформи како вселенска станица. Роботските подморници ќе ја напуштаат базата од овие станици за да извршат истражувачки мисии, да истражуваат нови области и да собираат податоци за морските животни. Исто така, ќе собираат примероци од минерали што автономно ќе се анализираат во базата.

Океаните опфаќаат повеќе од 70 отсто од површината на Земјата, но луѓето имаат истражено само 1 отсто од подот на океаните. Придобивките од познавањето на она што се случува длабоко под површината на океанот се многубројни - увидите откриени од ова истражување би можеле да го подобрат нашето разбирање за климатските промени, да доведат до откривање на нови лекови или да им помогнат на истражувачите да ги идентификуваат загрозените видови.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука