X
 30.01.2019 Наука

Астероиди ја погодуваат Земјата двапати повеќе отколку претходно

Огромни камења паѓаат од небото повеќе отколку што паѓале претходно.

Во последните 290 милиони години големите астероиди паѓале кон Земјата двапати повеќе отколку што паѓале во претходните 700 милиони години, покажува најновото истражување.

Но, нема место за паника. Астероидите ја погодуваат Земјата во просек на неколку милиони години, дури и со зголемена стапка за несреќа. Листата на НАСА за потенцијално големи вселенски карпи не покажува големи закани. Најголемиот познат ризик е 1,3 километар широк астероид со 99,88 отсто шанси дека ќе ја промаши Земјата кога ќе се приближи за 861 година.

Иако повеќето научници сметаат дека диносаурусите и многу други видови исчезнале откако огромен вселенски астероид паднал во Централна Америка, пред околу 65 милиони години, научниците велат дека овие настани се ретки.

- Тоа е само игра на веројатности. Овие настани и понатаму се ретки и далеку, така што не сум премногу загрижен за тоа - вели водечкиот автор на истражувањето, Сара Мазруеи, планетарен научник од Торонто.

Мазруеи и колегите од Велика Британија и САД составиле листа со кратери што би можеле да ги удрат Земјата и Месечината со ширина поголема од 20 километри, и објавиле датуми за нив. Потребно е астероидот да биде 800 метри широк за да создаде голема дупка.

Тимот изброил 29 кратери што не биле постари од 290 милиони години и 9 помеѓу 291 и 560 милиони години.

Но, можеме да видиме релативно неколку големи кратери на Земјата бидејќи нашата планета е повеќе од 70 отсто океани, а глечерите во минатото измазниле некои дупки, вели Ребека Ген, научник од Универзитетот во Торонто.

Екстраполирањето за она што не може да се види доведува до вкупно 260 вселенски удари на Земјата во последните 290 милиони години. Додавајќи и други фактори, научниот тим утврдил дека сегашната стапка на несреќи во вселената е 2,6 пати поголема од претходните 700 милиони години.

Кратерите постари од 650 милиони години најчесто се избришани од Земјата од страна на глацијалните сили, така што научниците употребиле кратери од блиските месечини. Месечината е добар водич за процена на ударите на Земјата бидејќи е доволно близу да биде во истата патека за удар и нејзините кратери траат подолго.

Што се случило пред 300 милиони години?

- Можеби астероидното семејство било растурено во појасот на астероидот - вели Мазруеи. Потоа астероидите се упатиле кон Земјата и Месечината; Земјата добила посилен удар бидејќи е поголема цел и има поголема гравитација.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука