X
 30.05.2018 Живот

Најмногу жалиме за работите што не сме ги направиле

Анализирајте ја изминатата недела. За што најмногу жалите? Дали кажавте шега што не успеа или по грешка влеговте во погрешен тоалет?

Сега размислете за подолг период во минатото. Претпоставуваме дека ако се присетувате на нештата од подалечното минато за кои жалите, повеќето од нив се засрамувачки работи што сте ги направиле или кажале. Најверојатно повеќето од нив никогаш и не сте ги направиле.

Еве едно сценарио: Замислете дека сте добитник на милион долари. Се јавувате, збудалувате, им кажувате на сите пријатели, ги инвестирате сите пари во голема компанија и потоа губите сѐ.

Сега одново. Овој пат добивате милион долари, но го испуштате телефонскиот повик и тие му ги даваат парите на некој друг. Во двата случаја правите грешка, но за која жалите повеќе?

Иако истражувањата сугерираат дека повеќето од нас ќе мислат дека јавниот неуспех со инвестирањето е позасрамувачки, безброј студии покажуваат дека грешката на недејствување е онаа што го мачи нашиот мозок со години. Со други зборови, како што поминуваат годините, каењето како „посакувам да се јавев“ е многу почесто од она „посакувам да не ги потрошев сите тие пари“.

Краткорочно, вашиот мозок се фокусира на нешто што може да се нарече активни грешки, како бесмислено трошење додека сте прилично самоуверени да не преземате ништо. Но, како што минува времето, повеќето од тие засрамувачки или постапки за кои се каете се забораваат, додека оние настани кога не сте направиле ништо сѐ повеќе се појавуваат.

Фото: Curiosity

Психологот Луис Терман од „Стенфорд“ проучувал група луѓе. Тој се заинтересирал за нивниот живот и дознал дека кога учесниците биле во осумдесеттите години од животот, најмногу се каеле за нешта како на пример зошто не се запишале на факултет и зошто не биле посамоуверени. Јасно е - непреземањето акција е поверојатно да се чувствува како правилното нешто на краткорочен план, но ќе се врати и ќе ве прогонува во иднината.

Има и друг начин на кој каењето е комплицирано поради текот на нашите животи. Тоа можете да го замислите како верзијата од лицето што вие треба да бидете наспроти онаа идеалната верзија од вас. Оној што треба да бидете е вашата замислена иднина за тоа како нештата „би требало“ да се одвиваат - можеби се замислувате со стабилна работа, во брак, да одгледувате деца и да се пензионирате. Знаете, работите што би се очекувале од вас.

Идеалната верзија од вас, од друга страна, е замисленото лице што прави што сака. Тоа лице е драматург или професионален сурфер или успешен научник. Очигледно, треба да се направи некакво помирување меѓу оној што треба да бидете и идеалната верзија од вашата личност. Но, каењето за идеалната верзија од нас е онаа што навистина нѐ мачи.

Сето ова беше прилично јасно докажано преку една студија. Дури 72 отсто од учесниците истакнале дека жалеле по идеалната верзија од нив (посакувам да ја завршев книгата), 57 отсто повеќе жалеле за нешта поврзани со идеалната верзија од себеси отколку со лицето што „треба да бидат“ и 76 отсто истакнале нешто од идеалната верзија на нивната личност за кое сметаат дека е нивното најголемо каење во животот.
Подготвил: Билјана Арсовска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот