X
 01.02.2023 Живот

Што не смее да се чува во подрум во Германија?

Навикнати сме во подрумите да ставаме предмети што не ги користиме често. Во Германија е забрането да се оставаат одредени работи во подрумот. Во спротивно, има високи парични казни.

Она што никако не смее да се чува во подрумот се лесно запаливи течности и предмети. Освен бензин, вклучени се и бои, растворувачи за боја, средства за дезинфекција, моторно масло, стари весници и хартија, алишта и душеци. Причината за забрана за чување на овие работи во подрумите во Германија е опасноста од пожар.

Освен споменатите работи, се забранува и чување плински боци и слични предмети кои може да предизвикаат експлозија.

Доколку чувате зимница во подрум во Германија, треба да се погрижите сите садови да бидат добро затворени за да не привлечат штетници и стаорци.

Освен тоа, подрумот не смее да се користи за други намени без претходна согласност од сопственикот и соседите. Тој не може да се користи како спална соба, соба за хоби, работилница или продажно складиште.

Извор: Fenix magazin
Насловна фотографија: Pixabay
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот