X
 01.11.2020 Живот

Како се движат исплатената плата и бројот на регистрирани невработени годинава?

Во април била најниска, а во јануари највисока просечната исплатена нето-плата во земјава, покажуваат последните податоци на Државниот завод за статистика.

Така во јануари просечната месечна исплатена нето-плата по вработен изнесува 27.540 денари. Нејзино зголемување во однос на претходниот месец е забележано во секторите: финансиски дејности и дејности на осигурување (16,6 %), транспорт и складирање (12,9 %) и снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација (9 %).

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во април 2020 година изнесува 25.830 денари. Намалување во однос на претходниот месец е забележано во секторите: објекти за сместување и сервисни дејности со храна (9 %), стручни, научни и технички дејности (6,9 %) и транспорт и складирање (6,6 %).Последните податоци на Државниот завод за статистика за август велат дека просечната месечна исплатена нето-плата по вработен изнесува 27.535 денари. Зголемување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: уметност, забава и рекреација (18,4 %), земјоделство, шумарство и рибарство (9 %) и објекти за сместување и сервисни дејности со храна (4,7 %).

Податоците, пак, на Агенцијата за вработување велат дека во септември сме имале 151.359 невработени регистрирани кај нив и 82.488 други лица што бараат работа.Како невработени се водат оние што активно бараат работа на пазарот на трудот.

А како други лица што бараат работа, иако така се евидентираат, се оние што немаат работа, но во моментов не бараат активно работа, т.е. така се изјасниле при пријавување во агенцијата.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот