X
 02.03.2024 Здравје

Акупунктурата помага при лекување депресија, покажува ново истражување

Аурикуларната акупунктура, препорачана од Светската здравствена организација (СЗО) и понудена како интегративна практика од 2006 година од СУС (Sistema Unica de Saude), националната здравствена служба на Бразил, е безбедна за пациенти со депресија и ефикасно ги намалува симптомите на ова ментално нарушување, се вели во студијата спроведена од истражувачи од универзитети во Бразил.

Резултатите од студијата ја потврдуваат ефикасноста на аурикуларната акупунктура како алтернативен третман за депресија.

Аурикуларната акупунктура е древна кинеска техника при која се вметнуваат игли во точките на надворешното уво за да се стимулираат различни органи, вклучувајќи ги мозокот и вагусниот нерв.

Едноставна и брза (сесијата трае помеѓу 5 и 15 минути), техниката не бара долги периоди на обука и може да ја применуваат медицински сестри или физиотерапевти, за разлика од акупунктурата на целото тело која може да ја понудат само лиценцирани лекари. Од друга страна, ефикасноста и безбедноста во лекувањето на депресијата сè уште не се целосно утврдени.

Истражувачите барале докази од овој вид во студијата, во која биле опфатени 74 пациенти, чии резултати од „Прашалникот за здравјето на пациентите 9 (PHK9)“ укажувале на блага или умерено тешка депресија. Потенцијалните учесници биле исклучени ако претходно биле подложени на аурикуларна акупунктура, или биле сериозно депресивни и изложени на ризик од самоубиство. Тие добиле 12 сесии од по 15 минути, во период од шест недели.

Просечната возраст на учесниците била 29 години. Најголем дел од нив (84%) биле жени. Тие биле поделени во две групи од по 37. Едната група добила специфична аурикуларна акупунктура (СА) за лекување на депресија, според традиционалната кинеска медицина, стимулирајќи шест точки на надворешното уво.

Другата група добила неспецифичен третман (НСА) со помош на „не-точки“ или ушни точки, кои не се поврзани со симптоми на ментална болест. Ефективноста и безбедноста на акупунктурата биле евалуирани по четири недели, шест недели и три месеци.

На крајот резултатите од прашалникот биле подобрени за најмалку 50% кај 58% од пациентите во првата група. Уделот за втората група изнесувал 43%. Оваа разлика не се сметала за статистички значајна.

- Нашите резултати покажаа дека речиси 60% закрепнуваат од депресија благодарение на специфичната ушна акупунктура. Според други објавени студии на оваа тема, ова е слично на стапката на закрепнување од третман со лекови - вели Даниел Маурицио де Оливеира Родригес,  автор на статијата и професор по неврологија на УНИСУЛ.

Друг ветувачки резултат е и тоа што нема негативни ефекти. Мнозинство од учесниците пријавиле само блага болка на местото каде што била поставена иглата.

- Сведоци сме на вистинска епидемија на растројства на расположението. Верувам дека никогаш немало толку анксиозност и депресија како што има по пандемијата на ковид-19. Прифаќањето златен стандард за лекување е далеку од идеално. Во клиничката практика гледаме пациенти со хронична депресија кои долго време биле на лекови и имаат несакани ефекти и рецидиви, па ни требаат други  опции со докажани придобивки - истакнал Александар Фајсал Цури, истражувач на Катедрата за превентивна медицина.

И покрај охрабрувачките резултати, истражувачите забележале дека студијата има значителни ограничувања и дека се потребни подолги студии со повеќе учесници за понатамошно испитување на ефективноста на овој третман.

-Верувам дека учеството на повеќе луѓе ќе даде резултати кои ќе бидат уште поповолни за интервенцијата - заклучил Фајсал.

Извор: Okvir.net

Фото: Freepik

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје