Жедта за поголема компјутерска моќ доведе до брз развој на разни видови чипови и полуспроводници. Повеќето од овие полуспроводници се направени од различни видови метали (а некои дури и од дополнително ретки метали) за да постигнат најдобри перформанси.
Но, истражувачите развиваат и алтернативни материјали за производство на алтернативни чипови и полуспроводници. Меѓу поинтересните се печурките. Поточно, според истражувачите на Државниот универзитет во Охајо, печурките што се јадат, како што е популарната печурка шитаке, можат да дејствуваат како органски процесор на податоци што може да ги запомни минатите електрични состојби.
Печурките се веќе добро познати по своите извонредни својства, што ги прави совршена алтернатива на познатите материјали за биоелектроника.
Студијата на Државниот универзитет во Охајо покажала дека уредите базирани на печурки шитаке имаат слични мемориски ефекти како чиповите базирани на класични полуспроводници. Покрај тоа, тие можат да се користат за создавање други, поевтини и поеколошки компјутерски компоненти.

Истражувањето покажало колку е лесно да се зачуваат печурките и да се програмираат да се однесуваат на неочекувани и корисни начини. Со поврзување на повеќе печурки во коло, перформансите биле дополнително подобрени.
-Можноста за развој на микрочипови што имитираат невронска активност во реалниот свет значи дека не ви е потребна многу енергија за да ја држите машината во режим на подготвеност или кога не е во употреба - вели Џон Ла Роко, главен автор на студијата.
Создавањето „габична електроника“, како што ја нарекуваат истражувачите, би го минимизирало електронскиот отпад, би ги намалило трошоците за производство и би ја елиминирало потребата од користење скапи минерали и големи количини енергија од центри за податоци.
Извор: zimo.dnevnik.hr
Фото: Freepik/University Ohio State screenshot