X
 03.12.2022 Живот

Избегнувајте ги овие дестинации - прогласени се за најопасни за 2023 година

Размислувате да патувате во странство наредната година? Добро би било да се држите понастрана од Авганистан, Мали, Сирија, Ирак и Украина, кои се меѓу најопасните дестинации во светот за деловни патници и патници што патуваат за задоволство.

Вака процени овогодишната „Мапа на ризик за патување“, составена од глобални безбедносни и медицински специјалисти од компанијата за процена на ризик „Интернешнл СОС“.

Индексот ги зема предвид безбедносните нивоа на земјите врз основа на заканата за политичко насилство (вклучувајќи тероризам, бунт, политички мотивирани немири и војна); социјални немири (секташко и етничко насилство); и насилен и ситен криминал, меѓу другите фактори.

Земјите со „најекстремен ризик“ за 2023 година во однос на безбедноста се Авганистан, Сирија, Сомалија, Мали, Ирак и Украина. Овие нации беа цел на „минимална или непостојна“ владина контрола и закон низ големи региони, како и „сериозна закана од насилни напади од вооружени групи насочени кон патници и меѓународни лица“.

Иако беше рангирана како земја со „среден ризик“, Украина стана земја со „екстремен ризик“ откако беше нападната од Русија во февруари.

1
Фото: Internationl SOS

Во меѓувреме, земјите со „низок ризик“ се САД, Канада, Кина, Австралија и поголемиот дел од Европа, додека скандинавските нации го сочинуваа најголемиот број нации со „незначителен“ ризик - најбезбедната ознака. Всушност, Европа практично не забележа севкупно зголемување на безбедносниот ризик и покрај украинско-рускиот конфликт и економскиот пресврт што резултира од него.

Компанијата ја процени и медицинската безбедност на нациите што се однесува на деловните патувања, оценувајќи ги земјите за сè, од здравствената заштита против ковид-19 до стандардите за заразни болести на итните медицински услуги и пристапот до квалитетни фармацевтски материјали.

Со „низок ризик“ во медицинската категорија се САД, Канада, Австралија, Нов Зеланд и поголемиот дел од Западна Европа. Во меѓувреме, нациите со „многу висок ризик“ се Мали, Нигер, Либија, Сирија, Авганистан, Северна Кореја, Сомалија и Хаити.

Првпат од создавањето на мапата во 2015 година земено е предвид менталното здравје. Индексот ги вбројува анксиозноста, депресијата, нарушувањата во исхраната и шизофренијата како нарушувања на менталното здравје.

Интересно е тоа што многу земји кои постигнаа добри резултати во категориите за медицинска безбедност и безбедност беа лошо рангирани во однос на менталното здравје и обратно. Според индексот, помеѓу 15 и 17,5 отсто од луѓето имале проблеми со менталното здравје во Западна Европа и поголемиот дел од Скандинавија. Во меѓувреме, неверојатни 17,5 до 20 отсто имале вакви проблеми во Гренланд, Шпанија, Австралија и Нов Зеланд.

И Иран постигна слаб резултат во категоријата за ментално здравје, што експертите го припишуваат на строгите закони за морал.

Во меѓувреме, проблемите со менталното здравје се во пораст на меѓународно ниво со околу еден од седум луѓе на глобално ниво (околу 11 до 18 отсто) што страда од едно или повеќе ментални нарушувања или употреба на супстанции, според Светската здравствена организација (СЗО).

Иако не се наведени конкретни фактори, ковид-19 може да биде делумно виновен бидејќи глобалната преваленција на анксиозност и депресија се зголеми за 25 отсто во првата година од пандемијата, според СЗО.

Извор: Nypost.com
Фото: International SOS
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот