X
 11.11.2015 Образование

Земјите со најголем и најслаб напредок во образованието

Институтот „Легатум“ неодамна го објави индексот на просперитет, со кој ги претстави земјите на ранг-листа според нивото на просперитет од 2009 досега. Земјите беа рангирани во повеќе категории, меѓу кои и образованието.


Во оваа сфера, на првото место на листата се најде Австралија. По неа следуваат Канада, Данска, Холандија и Норвешка.

Првите 20 земји на листата на најпросперитетни земји во поглед на образованието се:

1. Австралија
2. Канада
3. Данска
4. Холандија
5. Норвешка
6. Нов Зеланд
7. Финска
8. Ирска
9. САД
10. Исланд
11. Словенија
12. Германија
13. Чешка
14. Словачка
15. Сингапур
16. Израел
17. Шведска
18. Швајцарија
19. Шпанија
20. Јужна Кореја.

Македонија се наоѓа на 74-то место во оваа категорија, а на 65-то според сите категории заедно. Во индексот биле рангирани 142 земји.

На последните места во поглед на образованието се наоѓаат:

1. Централноафриканска република
2. Чад
3. Нигер
4. Мали
5. Либерија
6. Судан
7. Гвинеја
8. Ангола
9. Авганистан
10. ДР Конго


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование