X
 04.01.2019 Живот

Бугарија губи по 50.000 жители годишно

Бројот на жители на Бугарија годишно опаѓа за 50.000 луѓе, а умираат 110.000 лица, вели експертот по демографија Елица Димитрова.

Таа изјави дека Бугарија е една од државите што имаат сериозен демографски проблем.

Во тековната година се очекуваат 60.000 деца помалку на национално ниво, што претставува нов негативен демографски рекорд во Бугарија.

Во период од 1 јануари до 1 декември 2017 година се родени 58.000 деца, а во 2018 година 53.543.

Видин е еден од бугарските градови со алармантни демографски показатели. Во 2017 година имало 572 новороденчиња, додека во 2018 година тој број опаднал на 330.

Извор: МИА

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот