X
 04.06.2021 Наука

Следната недела нѐ очекува годишното затемнување на Сонцето

Утрото на 10 јуни Месечината ќе помине помеѓу Сонцето и Земјата, што ќе создаде делумно затемнување на Сонцето кое ќе биде видливо во Северна Америка и голем дел од Европа. Затемнувањето ќе биде највидливо во Канада и на Сибир.


Фото: Wikipedia

Настанот се нарекува годишно затемнување на Сонцето и е различен од целосното затемнување на Сонцето кога Месечината целосно го покрива Сонцето. Следното целосно затемнување на Сонцето се очекува во 2024 година.

Затемнувањето на 10 јуни ќе биде видливо во Белград, дел од Босна и Херцеговина, и речиси цела Хрватска, но не и во Македонија.


Фото: Great American Eclipse

Извор: cnet.com
Фото: Pixabay
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука