X
 04.10.2020 Наша тема

Во учебната година со маска или пред компјутер, лаптопите скапи, кириите на становите за студентите - високи, од срце за Тоше... Што истражувавме неделава

Во пресрет на 5 Октомври, Меѓународниот ден на наставниците, и во чест на сите просветители, издвојуваме простор за првите образовани наставници во повоена Македонија

„Ти си добредојден во Учителската школа. Знам сè што треба да знам за тебе. Очекувам да внесеш нов јазичен и книжевен дух во наставата по македонски јазик и литература, да придонесеш освежувачки во работата на целокупниот воннаставен и вонучилиштен живот на школата, на ученичкиот дом и на вежбалницата. За сите писмено поткрепени и образложени идеи, иницијативи и предлози ќе ја имаш мојата целосна поддршка!“ Со овие зборови директорот на Учителската школа „Гоце Делчев“, Јонче Јосифовски, го пречекал новиот професор по македонски јазик, Атанас Николовски, во штипско Ново Село.
- Ме вџаши со едноставноста, отвореноста, непосредноста, духовноста и ефикасноста - раскажува Николовски многу години подоцна.1 октомври означи многу почетоци – почнување на новата учебна година за основно и средно образование, но и прв академски ден во 2020/2021. На истиот ден студентите едвај ги добија резултатите од сместувањето во студентските домови. Последните седум дена споделивме како им помина првиот училиштен ден во онлајн-настава на средношколец и на класна на прва година средно, за високите кириите на становите во Скопје и студентската побарувачка на место за престој. Ги пренесовме и проблемите на наставници, родители, а ги обележавме и подвизите на спортисти...

- Добар ден. Барам лаптоп со i3 процесор и 4GB РАМ-меморија. Не е важно која марка.
- Немаме, госпоѓо, сите се продадени.
- Не мора да е во Скопје, би купила и од друг град.
- Немаме во ниту една продавница во Македонија.

Овој дијалог се одвиваше на првиот училиштен ден во една од најголемите продавници за техника во Македонија. Лаптоп-компјутери со овие карактеристики скоро и да не можете да најдете во земјава.
- Сите ги бараат за учениците и платформата. Има поевтини компјутери, но тие нема да ви завршат работа – вели продавачот.


Први октомври е датумот кој на новите студенти им носи возбуда, страв, трема. Исправени пред новото, пред очекувањата се неколку илјади бруцоши кои од денеска ќе го живеат својот студентски живот. Поради Ковид-19, повеќето факултети избираат да не прават собирања на студентите или тоа да се случува на отворено, таму каде што има помал број студенти и има услови.

Студентите се пожалија дека кириите бележат раст, но агенциите за недвижности и сопствениците на станови велат дека цената е иста, а побарувачката помала.Студентите нестрпливо ги очекуваа резултатите за сместување во државните студентски домови.Наставници што предаваат странски јазици во основните и во средните училишта деновиве реагираат дека не добиле скратени програми за работа во новата учебна година. Бирото за развој на образованието во изминатиот период изготви скратени наставни програми за сите предмети во основно и во средно образование.
- Во наставните програми по германски јазик, верувале или не, ништо не е скратено, освен времето за нивната реализација - вели наставник по овој предмет.


Првите две велосипедски тури почнале токму од Нова Градишка, каде што Тоше загина, па сè до неговото Крушево, но годинава, поради пандемијата на коронавирусот, оваа тура се реализирала за 10 дена низ градовите во Македонија. Кога ќе се спојат љубовта, ентузијазмот и позитивната енергија на луѓе што не се плашат да ги поместуваат границите, се добива сплотеност која се чувствува и се препознава, плени и трае. Токму таква е велосипедската акција „Од срце за Тоше“, која веќе три години ја реализираат група кавадарчани во чест на познатиот македонски пејач Тоше Проески, кој пред 13 години, на средината од октомври, загина во сообраќајна несреќа на патот кај Нова Градишка во Република Хрватска.

Сузана Тнокова-Кузмановска

Први октомври означува почеток за многу деца, наставници, студенти... Новиот начин на реализација на наставата збунува многумина, на децата им недостигаат другарите, наставниците. Можеби најзбунети се тие што почнуваат нова фаза во образовниот процес – првачињата, шестоодделенците, гимназијалците во прва година. Сакавме да доловиме каков прв школски ден имаа една класна раководителка од скопска гимназија и ученик во прва година средно. Сузана Тнокова-Кузмановска е професорка по музичка уметност во гимназијата „Орце Николов“ од Скопје. Оваа година таа е класна раководителка на 34 ученици во прва година. За да направи подобар контакт со учениците, таа ги запознала во живо пред неколку дена, почитувајќи ги сите препорачани мерки за безбедна комуникација.Средните уметнички училишта во земјава добија согласност од владината комисија да ја реализираат наставата по стручните предмети со физичко присуство. Како ќе се реализира наставата и дали се исправени пред посебни предизвици, ги прашавме директорите на некои од овие училишта.Институциите офлајн, зошто децата онлајн? Децата се иднината, образовајте ги! Луѓе сме, одговорете! Назад во клупи, сите 73 деца!... Со овие пораки утрово реагираа родителите на учениците од предметна настава во Основното училиште „Св. Климент Охридски“ во с. Миравци, Општина Гевгелија. Ученици и нивните родители се револтирани зашто не е дозволено да учат со физичко присуство во училиште кое ги исполнувало сите услови за тоа.Со шатори под отворено небо на платото кај Ректоратот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје стотата генерација студенти на Филозофскиот факултет ги примија индексите и влегоа во академскиот свет. Поради јубилејот, првиот академски час се одржа со говори на деканот проф. д-р Ратко Дуев, ректорот на УКИМ, проф. д-р Никола Јанкуловски, и министерката за образование и наука Мила Царовска. Сите им посакаа на студентите успешна година во која предизвиците поради Ковид-19 ќе бидат големи. Деканот Дуев рече дека факултетот во минатото столетие поминал низ поголеми предизвици, војни, епидемии. Како што тие биле надминати, ќе се надмине и оваа криза.


Јован Деспотовски

Фондот за иновации и технолошки развој постојано воведува нови проекти со кои ги мотивира младите, фирмите и институциите да размислуваат иновативно. Најновиот проект што ќе почне од 1 октомври ќе има цел да ги спои академската заедница и бизнис-секторот. Разговараме со директорот на Фондот, Јован Деспотовски, за овој, но и за други проекти што се работат изминатиов период

фото: УГД

Во пресрет на 5 Октомври, Меѓународниот ден на наставниците, и во чест на сите просветители, издвојуваме простор за првите образовани наставници во повоена Македонија

„Ти си добредојден во Учителската школа. Знам сè што треба да знам за тебе. Очекувам да внесеш нов јазичен и книжевен дух во наставата по македонски јазик и литература, да придонесеш освежувачки во работата на целокупниот воннаставен и вонучилиштен живот на школата, на ученичкиот дом и на вежбалницата. За сите писмено поткрепени и образложени идеи, иницијативи и предлози ќе ја имаш мојата целосна поддршка!“ Со овие зборови директорот на Учителската школа „Гоце Делчев“, Јонче Јосифовски, го пречекал новиот професор по македонски јазик, Атанас Николовски, во штипско Ново Село.
- Ме вџаши со едноставноста, отвореноста, непосредноста, духовноста и ефикасноста - раскажува Николовски многу години подоцна.

Во пресрет на 5 Октомври, Меѓународниот ден на наставниците, и во чест на сите просветители, издвојуваме простор за првите образовани наставници во повоена Македонија

„Ти си добредојден во Учителската школа. Знам сè што треба да знам за тебе. Очекувам да внесеш нов јазичен и книжевен дух во наставата по македонски јазик и литература, да придонесеш освежувачки во работата на целокупниот воннаставен и вонучилиштен живот на школата, на ученичкиот дом и на вежбалницата. За сите писмено поткрепени и образложени идеи, иницијативи и предлози ќе ја имаш мојата целосна поддршка!“ Со овие зборови директорот на Учителската школа „Гоце Делчев“, Јонче Јосифовски, го пречекал новиот професор по македонски јазик, Атанас Николовски, во штипско Ново Село.
- Ме вџаши со едноставноста, отвореноста, непосредноста, духовноста и ефикасноста - раскажува Николовски многу години подоцна.

Во пресрет на 5 Октомври, Меѓународниот ден на наставниците, и во чест на сите просветители, издвојуваме простор за првите образовани наставници во повоена Македонија

„Ти си добредојден во Учителската школа. Знам сè што треба да знам за тебе. Очекувам да внесеш нов јазичен и книжевен дух во наставата по македонски јазик и литература, да придонесеш освежувачки во работата на целокупниот воннаставен и вонучилиштен живот на школата, на ученичкиот дом и на вежбалницата. За сите писмено поткрепени и образложени идеи, иницијативи и предлози ќе ја имаш мојата целосна поддршка!“ Со овие зборови директорот на Учителската школа „Гоце Делчев“, Јонче Јосифовски, го пречекал новиот професор по македонски јазик, Атанас Николовски, во штипско Ново Село.
- Ме вџаши со едноставноста, отвореноста, непосредноста, духовноста и ефикасноста - раскажува Николовски многу години подоцна.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наша тема