X
 04.12.2019 Живот

„Политика“: Србија е полна со мали Ескобари

Весникот „Политика“ објави денеска, во напис под наслов „Србија е полна со мали Ескобари“, дека Србија е сè повеќе вклучена во трговијата со дрога и е вклучена во т.н. Балканскиот картел, за кој меѓународните полициски организации оценуваат дека е во пораст.

Весникот наведува дека е потврдено од српското МВР дека во текот на изминатите две години се запленети над 10 тони дрога во земјата – лани четири и оваа година повеќе од шест, со што 2019 година е рекорд по заплена на дрога бидејќи се води статистика.

Во тие статистики не е опфатена и заплената на марихуана во „Јовањица“ – 650 килограми подготвени за продажба и уште други речиси четири тони.

Дарко Шариќ, наречен Балкански Ел Чапо, и Радосав Цвијовиќ, кого многумина го нарекуваат „новосадски Ескобар“, се најголемите дилери на кокаин.

Што се однесува до хероинот, „Политика“ наведува дека најголемата заплена оваа година во Србија се случила кон средината на ноември кога биле откриени 77 килограми вредни 5 милиони евра, а уапсен е осомничениот лидер на наркогрупата, Младен Новаковиќ-Тоцило.

Весникот пренесува извештаи на Европскиот центар за следење дрога и Европол дека, покрај традиционално најголемите колумбиски и италијански криминални групи, групи од Србија и Албанија стануваат позначајни во трговијата со кокаин.

- Нагласено е дека српските криминалци добро соработуваат со „колегите“ од други држави од поранешна Југославија, па затоа од европската полиција беа наречени и „Балкански картел“ - пишува Политика.

Тој картел е составен од криминални групи од територијата на поранешна Југославија и најзастапени се Србите, Хрватите и Црногорците, кои добро соработуваат едни со други, но и со соседите: Албанци, Бугари и Италијанци.

„Политика“ потсетува дека за разлика од кокаинот, кој доаѓа од Латинска Америка, хероинот доаѓа од исток – претежно од Авганистан, а во помала мера од Пакистан, Иран, Источна Турција и земјите од Централна Азија.

- Главните патеки за шверц на хероин (до земји од ЕУ) поминуваат низ Турција, Бугарија, Албанија, а потоа преку Косово и Србија - пишува весникот, додавајќи дека кога пристигнува хероин на Косово, клановите на дрога го пакуваат во помали количини и потоа го транспортираат по копно.

Извор: МИА

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот