X
 04.12.2022 Технологија

Физичар предлага експеримент кој треба да покаже дали светот живее во симулација

Досега веројатно сте слушнале за теоријата дека живееме во напреден виртуелен свет, односно симулација. Еден теоретски физичар сега вели дека има начин да се тестира оваа теорија. Тој во моментов собира пари за да го направи тестот.

Теоријата што стои зад тестот на Мелвин Вопсон се заснова на идејата дека доколку е симулација, универзумот би содржел многу информациски битови насекаде, а тие битови би го претставувале кодот. Затоа, откривањето на тие битови би ја потврдило хипотезата дека светот е симулација.

Физичарот верува дека информациските битови би имале мала маса, а потребно е да се најде оваа маса за да се откријат самите битови. Според теоријата, информацијата би се сметала за петта состојба на материјата.


Неговиот експеримент би покажал дека битовите постојат со спојување на честичките и нивните античестички за да се создаде експлозија во која ќе бидат испуштени фотони.

Досега, неговата кампања собрала околу 2.000 долари, а на физичарот му се потребни 219.000 долари.

Извор: Futurism
Насловна фотографија: Pixabay
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија