X
 05.04.2022 Наука

Ширете го зборот: Науката вели дека озборувањето е добро за луѓето

Според холандските научници, и позитивното и негативното озборување може да ја зголемат нашата самодоверба. Тоа прави да се чувствуваме подобро во врска со себе, но и да бидеме поконкурентни.

Сепак, треба да се има на ум дека научниците открија дека информациите што избираме да ги споделиме за другите мора апсолутно да се третираат со „критички став“. Со други зборови, без оглед на забавните озборувања, тие можат да бидат штетни. Затоа, озборувајте одговорно.

Истражувањето, исто така, покажа дека мажите официјално ги надминале жените кога станува збор за најголемите озборувачи. Исто така, истражувањето покажа дека тие не можат да чуваат тајна ниту по цена на сопствениот живот.

Истражување спроведено на 2.000 Британци покажало дека иако жените можат да чуваат тајна до три и пол часа пред да ја пренесат, ако некогаш ја пренесат, мажите, од друга страна, ќе ја кажат тајната за помалку од три часа, а 1 од 10 мажи вели дека ја открива тајната за помалку од 10 минути. Сепак, 92 отсто од мажите сметаат дека се одлични во чување тајни.

ozboruvanje
Фото: Freepik

Водечкиот истражувач, професорката Елена Мартинеску, вели дека не можеме да ги елиминираме озборувањата, па нема смисла ни да се обидуваме, истакнувајќи дека треба да ги прифатиме како природен дел од нашиот живот и да ги прифатиме со критички став кон последиците што може да ги имаат врз нас и другите.

Да повториме: озборувањето е забавно и прави да се чувствуваме добро во врска со себе. Може да доведе до непријатни ситуации, па дури и да предизвика болка доколку не сме внимателни и свесни за штетата што може да ја предизвика. Можеби озборувањето нема да го излекува ракот, ниту пак ќе помогне да му ставиме крај на гладот во светот, но во одговорни дози, може да станеме подобри луѓе бидејќи сме принудени да се преиспитаме себеси.

Извор: Yourtango.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука