X
 05.04.2024 Наука

Повеќе штета отколку корист: Научниците го отфрлаат фактот дека лутината се олеснува со искажување бес

Ново истражување најавува промена во разбирањето и управувањето со гневот, водејќи ги луѓето кон конструктивни начини за управување со нивните емоции.

Во лавиринтот од емоции, гневот често се појавува како жесток ѕвер кој бара ослободување. Сепак, неодамнешните научни наоди ја предизвикуваат конвенционалната мудрост за вентилацијата како катарзично решение.

Истражувањето спроведено од Државниот универзитет во Охајо анализирало 154 студии за гнев, наоѓајќи малку докази за поддршка на идејата дека ослободувањето од лутината и фрустрациите го ослободува гневот. Всушност, доказите укажуваат на тоа дека оваа активност може да го влоши гневот.

- Мислам дека е важно да се разбие митот дека ако сте лути, треба да се ослободите од гневот. Ослободувањето од гневот може да звучи како добра идеја, но не постои научна основа - вели Бред Бушман, специјалист за комуникација и еден од авторите на истражувањето.

Сепак, истражувањето не се залага за потиснување на гневот. Рефлексијата, наместо ослободувањето, може да ги открие корените на гневот, олеснувајќи ја емоционалната валидација и поттикнувајќи поздрава емоционална обработка.

Иако ослободувањето од гневот може да понуди моментално олеснување, често ги турка луѓето во режим на преживување, интензивирајќи ја емоционалната бура. Истражувањето покажа дека управувањето со физиолошкото возбудување е од клучно значење за ублажување на гневот.

- За намалување на бесот и лутината, подобро е да се вклучите во активности кои го намалуваат нивото на возбуда. И покрај тоа што го сугерира популарната мудрост, дури и трчањето не е ефикасна стратегија бидејќи ги зголемува нивоата на возбуда и на крајот е контрапродуктивно - вели Бушман.

Истражувањето било делумно инспирирано од популарните „соби за бес“, каде што луѓето плаќаат за да кршат предмети со надеж дека ќе се ослободат од гневот, вели Софи Кјервик, научник за комуникација на Универзитетот „Вирџинија“.

- Сакав да ги разбијам митот и теоријата за искажување на гневот како начин да се справиме со него. Сакавме да покажеме дека намалувањето на возбудата е навистина важно - вели Кјервик.

Наместо да се препуштат на ослободување од гневот, научниците се залагаат за стратегии кои го ублажуваат физиолошкото возбудување, а со тоа ја намалуваат моќта на гневот.

Извор: Science Alert
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука