X
 20.04.2022 Наука

Водечки научен портал го рангира Љупчо Коцарев меѓу најеминентните научници во светот

Водечката светска страница за научници Research.com го рангира академикот Љупчо Коцарев, претседател на Македонската академија на науките и уметностите, меѓу врвните научници по инженеринг и технологија.

Коцарев е на 2.885. место во светот, додека во Македонија е прворангиран, а воедно е и единствен научник од нашата земја што се најде на листата. Според објавата на страницата, Коцарев има 192 изданија и 11.602 цитирања, додека Х-индексот му е 37.

Фото: Research.com (printscreen)

Х-индексот е показател за научната успешност на истражувачот, кој истовремено ги зема предвид научната продуктивност на истражувачот, мерена со бројот на објавените трудови, и влијанието, мерено со бројот на цитирања на тие трудови во други трудови.

Во меѓувреме, МАНУ се најде на 781. место во рангирањето на универзитетите за инженерство и технологија на истата страница. МАНУ има 192 изданија и Х-индекс 37.

Фото: Research.com (printscreen)

Додека од Македонија имаме само еден научник на сите листи, од земјите во регионот, како Србија, Грција, Бугарија, Хрватска и Словенија, на листите се најдоа повеќе научници и универзитети.


Насловна фотографија: Архива

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука