X
 05.05.2020 Живот

Фотографи покажуваат колку лесно можат медиумите да манипулираат со реалноста

Секој знае дека реалноста е субјективна. Нашата перцепција може да се промени во еден момент, во зависност од тоа колку и што точно знаеме. Но, двајца дански фотографи ја однесоа оваа идеја на едно сосема ново ниво.

Во време на тековната криза клучно е практикувањето на социјалното дистанцирање. Дури и ако земјите почнуваат да ги олеснуваат ограничувањата, тоа не значи дека е готово. Но, како да знаеме, само од слики, дека луѓето го прават она што е правилно? Испадне дека не можеме.

Фотографите Олафур Стеинар Гестсон и Филип Давали спровеле експеримент за фотографската агенција „Рицау Сканпикс“. Тие ги фотографирале истите луѓе во ист ден. Единствената разлика била тоа што користеле две различни перспективи - перспектива од широк агол и телефото-леќа.

Фотографиите покажуваат неверојатна разлика во растојанието помеѓу овие луѓе.

1
Фотографија направена со телефото-леќа

2
Фотографија направена од широк агол

- Близината меѓу луѓето е честа тема во Данска во изминативе неколку недели. Данските политичари и власти честопати се повикуваат на фотографии за кои веруваат дека им ја доловуваат вистинската слика за тоа што се случува во јавноста, како и дека овие луѓе не ги почитуваат правилата. Како национална новинска агенција за фотографии, која обезбедува визуелно покривање на пандемијата, сфативме дека нашиот придонес може да биде погрешно протолкуван - вели Кристијан.

- Оваа уникатна и критична ситуација им додели ново значење на основните технички факти, како изборот на агол и перспектива. Техничкиот избор на фотографирање никогаш не бил прашање на дискусија во историјата на фотографијата - вели Кристијан.

2
Фотографија направена со телефото-леќа

3
Фотографија направена од широк агол

- Како производители на фотографијата, одговорни сме да го насочиме вниманието на фактот дека сликите во некои случаи не ја покажуваат близината на предметите, како што се чини дека луѓето веруваат - додава Кристијан.

Широкиот агол е сличен на начинот на кој гледаат нашите очи.

4
Фотографија направена со телефото-леќа

4
Фотографија направена од широк агол

- Широкиот агол прави пошироки слики, а како фотограф го користите кога сте блиску до нешто што го фотографирате - објаснува Олафур.

За разлика од широкиот агол, телефото-леќата се користи за фотографирање прес-состаноци, фудбалски натпревари и која било ситуација во која предметот е оддалечен.

Извор: Bored Panda
Фото: Instagram | Twitter | Ritzau Scanpix
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот