X
 05.07.2022 Забава

Графикон ја покажува реалната големина на државите низ светот

Сите мислиме дека Гренланд е огромен бидејќи така изгледа на традиционалните мапи од светот. Но реалноста е дека Гренланд е многу помал отколку што изгледа на мапата.

Нова мапа направена од „Ингејџинг дејта“ покажува колкава е вистинската големина на Гренланд и држави како САД, Канада, Русија и Норвешка.Еден сличен проект наречен „Тру сајз“ овозможува визуелно прикажување на реалната големина на земјите. Така, може да се види дека САД, Кина и Индија - би ги собрало во Африка, иако на традиционалната мапа не изгледа така.Извор: Indy100
Насловна фотографија: Twitter
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Забава