X
 07.10.2020 Живот

Навреме побарајте помош! За што се јавувале родителите на телефонот за психолошка поддршка?

Следејќи ги разговорите со родителите, ја потенцираме важноста од раното препознавање на промените во овие услови кај децата, сензитивноста на родителите и згрижувачите, како и важноста на преземањето акција, т.е. остварувањето на повикот. Како стручни лица, би сакале да ги охрабриме сите родители што забележуваат промени на психолошки план или, пак, на план на однесување на детето да побараат поддршка преку јавување на постојната телефонска линија за психолошка поддршка (072 912 676). Како во вообичаени животни услови, така и во ова невообичаено време за сите нас, да не дозволиме да постои стигма кога се работи за менталното здравје на детето и менталното здравје на родителот, вели Гордана Николова, психолог во ЈЗУ Универзитетска клиника за психијатрија – Скопје.

Прочитајте повеќе на Деца.мк.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот