X
 08.01.2023 Живот

Дали знаете дека германската марка и понатаму постои?

Оваа година германската централна банка разменила повеќе од 49 милиони марки во евра.

Првпат од 2018 година, размената нагло скокна. Јоханес Берман од Бундесбанк рече дека ова е затоа што било потешко да се разменуваат марки за време на пандемијата. Имено, во 2021 година Бундесбанк привремено го ограничила бројот на услуги што ги нудела.

- Затоа, во изминатите две години можеби се акумулираа акции кои сега се заменети за евра - изјави Берман.

Речиси 21 година по воведувањето на еврото, банкнотите и монетите од германски марки во вредност од милијарди евра сè уште не се вратени. Според Бундесбанк, вкупната вредност на крајот од ноември била нешто под 12,3 милијарди марки (околу 6,29 милијарди евра).

 - Германија е една од шесте земји во еврозоната кои можат на неодредено време да разменуваат национални банкноти и монети – објаснува Берман.

Во Австрија и во Ирска, како и во трите балтички земји Естонија, Летонија и Литванија, граѓаните исто така можат да разменуваат банкноти и монети од својата стара национална валута во евра без временски ограничувања.

Најголем дел од акциите на марката се разменувале во времето на воведувањето на еврото.

Сè уште не се вратени банкнотите во вредност од 5,7 милијарди марки и монети во вредност од околу 6,6 милијарди марки.

 - Монетите од германски марки имаат тенденција да исчезнат, некои од нив веројатно се изгубени засекогаш. Банкнотите, пак, имаат поголема вредност, па затоа и подобро се чуваат - изјави Берман.

Курсот е непроменет: едно евро може да се купи за 1,95583 германски марки.

Извор: 6yka.com
Фото: Wikipedia
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот