X
 08.06.2021 Здравје

Како да препознаете и да му помогнете на некој со скриена депресија?

Депресијата не е секогаш очигледна. Всушност, некои се трудат да ги сокријат симптомите на депресија од луѓето околу нив - толку добро го прикриваат проблемот што и самите тешко можат да го препознаат.

Ова е причината зошто скриената депресија понекогаш се нарекува „насмеана“ депресија. Некој со скриена депресија може да изгледа задоволен, среќен и продуктивен. Неговиот работен живот и врските изгледаат добро.

Но однатре, симптомите на депресија влијаат врз неговите мисли, чувства и физичкото здравје. И тие симптоми не исчезнуваат.

Важно е да станете свесни за тоа како се разликуваат симптомите на депресија. Недијагностицираната и нелекуваната депресија може да се подобри ако луѓето добијат помош.

Класични наспроти атипични симптоми на депресија


Една од причините што може да биде тешко да се препознаат кај скриената депресија е тоа што симптомите многу варираат од личност до личност. Можеби веќе сте запознаени со попознатите симптоми на депресија:

- Тага што трае подолго од 2 недели;
- Често плачење;
- Голем пад на самодовербата;
- Губење интерес за работи што некогаш биле важни.

Но, другите симптоми може потешко да се препознаат како депресија, вклучувајќи ги овие:

- Физичка болка или гастроинтестинални проблеми кои не се поврзани со друга здравствена состојба;
- Замор или недостиг на енергија;
- Промени во спиењето;
- Зголемување на телесната тежина, губење на тежината или промени во апетитот;
- Промени во употребата на супстанции;
- Раздразливост, пргавост или екстрачувствителност;
- Чувство на безнадежност или безвредност;
- Проблеми со внимание, концентрација или меморија.

Еден начин да се утврди дали некој има депресија е да погледне колку долго има симптоми. Општо, ако симптомите не исчезнуваат во рок од 2 недели, веројатно треба да се разговара со стручно лице.

Како може да изгледа скриената депресија?


Важно е да се внимава на какви било промени во однесувањето. Кога луѓето имаат депресија, тие можат да почнат да се однесуваат поинаку отколку што се однесувале порано, дури и ако не се тажни или безобразни.

Една или две измени не мора да значат дека некој ја крие депресијата, но неколку што се случуваат во исто време може да бидат причина за загриженост.

depresija
Фото: Freepik
    
Кога некој има симптоми на депресија, а не зборува за тоа, внимателни луѓе околу него може да забележат вакви промени:

- Разлики во личноста;
- Промени во употреба на супстанции;
- Промени во навиките за спиење;
- Личноста станува посериозна;
- Се забележуваат разлики во социјалните интеракции;
- Постојат разлики во продуктивноста;
- Личноста се откажува од хобија или цели што ѝ биле важни;
- Зборува негативно за себе.

Кој е ранлив на скриена депресија?

Секој може да ги крие симптомите на депресија, особено ако смета дека има нешто што би можело да го загуби зборувајќи за тоа. Но, некои луѓе може да имаат поголема веројатност да ја скријат депресијата или да не бидат свесни дека се депресивни.

Истражувањата покажуваат дека депресијата може да биде скриена, недоволно дијагностицирана и лошо третирана најчесто кај овие луѓе:

- Постар возрасни лица;
- Деца и тинејџери;
- Мажи;
- Луѓе со хронични заболувања;
- Луѓе кои се справуваат со трауматски искуства;
- Луѓе од маргинализирани заедници.

Зошто некои луѓе ја кријат депресијата?

Луѓето честопати чувствуваат дека имаат многу добри причини да ги чуваат симптомите на депресија во тајност. Можеби тие искусиле негативни последици од откривањето на симптомите на депресија во минатото или можеби не се свесни за здравствените ризици од нелекуваната депресија.

Како да му помогнете на некој за кој мислите дека ја крие депресијата?


Тешко е да му се помогне на некој што се справува со депресија. Еве како вие би можеле да му помогнете на тоа лице:

- Може да му поставувате прашања што ќе му покажат дека се грижите и дека сакате да разговарате;
- Слушајте ја личноста без да судите или да давате премногу совети;
- Избегнувајте клишеа кои можеби не се корисни;
- Понудете заедно да прошетате;
- Направете аранжмани за социјални активности што не се многу интензивни, имајќи ги предвид интересите на другата личност.

Извор: Healthline.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје