X
 08.11.2022 Живот

40 отсто од работниците во Стокхолм лани работеле од дома

Повеќе луѓе почнаа да работат од дома откако беа воведени мерки за социјално дистанцирање како одговор на пандемијата со ковид-19.

Околу 1 од 20 лица (5,5 проценти) од вработените на возраст од 20 до 64 години во земјите на Европската Унија обично работеле од дома во 2019 година, покажуваат податоците на Евростат.

Пандемијата имаше јасно влијание на пазарот на трудот, повеќе од двојно (на 12,3 проценти) во 2020 година. Зголемувањето на овие вработени, иако во помала мерка, продолжува во 2021 година – и кога бројот на оние кои работат од дома достигнува 13,5 отсто од вработените на возраст меѓу 20 и 64 години – што е зголемување за 1,2 процентни поени во однос на 2020 година, информира европската статистичка служба Евростат.

Меѓу регионите на ЕУ, главниот град на Шведска, Стокхолм, има најголем број луѓе кои работат од дома во 2021 година (40,5 проценти). Секои две од пет вработени лица порано работеле од дома во областа на главниот град на Шведска.

Следеа уште два градски региони, Источен Мидландс во Ирска (39,3 отсто од вработените) и Хелсинки-Усима во Финска (37,0 отсто).

Бројот на вработени лица во ЕУ кои вообичаено работат од дома се зголемил за осум процентни поени помеѓу 2019 и 2021 година.

Извор: МИА

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот