Храната што ја јадеме може сериозно да реагира со некои надворешни фактори и да ни предизвика големи проблеми во варењето и секојдневното функционирање. Кога временските услови се екстремни, храната може да предизвика и екстремни здравствени реакции.
Храната што ја јадеме е многу важна за процесот на терморегулација
Кога времето е умерено и температурите не бележат екстремни вредности, можеме да јадеме која било храна, под услов да немаме никакви ограничувања (алергии, целијакија, други реакции на храна...). Исто така, се препорачува изборот да биде широк и во разумни количини. Дури и парче пица е во ред. Но, како што живата се искачува над 30 степени, одредени видови храна стануваат проблем.
Чоколадото и чоколадните закуски
Сите шеќери имаат лош ефект врз нашето тело во овие временски услови. Пад на енергијата и скок на шеќерот во крвта може да се случат и кај сосема здрави луѓе. Ако се одлучиме за некои поздрави закуски како што се мусли или житарици од цело зрно во комбинација со темно чоколадо, можни се гасови и надуеност. Едноставно, нема ни да почувствуваме дека уживаме во чоколадото како и обично. Ако не сме доволно хидрирани, проблемите со нивото на шеќер се уште поизвесни.
Зошто пивото не треба да се пие во жешко време
За многу луѓе пивото е извор на разладување, но на листата со работи што треба да се избегнуваат, овој конкретен пијалак е на самиот врв.
Наместо да нè освежи и хидрира, алкохолот ќе нè дехидрира, а способноста на пивото да предизвика потење е голема. Сепак, за да има намена фактот што пиеме пиво во лето, веднаш би требало да пиеме двојно повеќе вода. Јасно е дека ретко кој го прави тоа. Оние што пијат пиво треба да бидат уште повнимателни ако имаат некое кардиоваскуларно или срцево заболување.

Лута и зачинета храна
Луѓето што сакаат да јадат лута или зачинета храна обично велат дека тоа им го зголемува апетитот. Тоа не ни е потребно во лето. Лутите пиперки нè потат, а дополнителното потење може да ја забрза и интензивира дехидрацијата на телото.
Помфрит
Премногу солена храна влијае врз нашето тело слично како лутата и зачинета храна, со тоа што во случај на компири подготвени на овој начин имаме и многу тешко сварлив скроб. Но, како можете да јадете помфрит ако не го посолите добро или не додадете некој зачинет или друг висококалоричен сос за вкус? Помфритот дефинитивно е на листата со производи што не се консумираат со причина.
Сладолед - кој би очекувал?
Нема сладолед на жештината! Ако мислите дека експертите се шегуваат, не е така. Сладоледот содржи голема количина шеќер и висока содржина на масти. Исто така, се подготвува од храна што лесно се расипува во лето. Замрзнатиот сладолед е подобро решение, но не треба да претерувате и да јадете неколку дневно. На високи температури, на нашиот стомак му се потребни намирници што ќе му олеснат, а не што ќе го оптоварат.
Извор: eklinika.telegraf.rs
Фото: Freepik