X
 10.02.2022 Живот

Ова е најбезбедниот град во светот во време на коронавирусот

Копенхаген е прогласен за најбезбеден град на Земјата, преземајќи го првото место од Токио.

Данската престолнина освои најмногу поени во четвртото издание на Индексот за најбезбедни градови во светот, прво што беше составено откако пандемијата го фрли светот во економски и политички шок. Исто така, Индексот за најбезбедни градови е прв што ја вклучи безбедноста на животната средина како една од мерните единици - клучна причина за издигнување на Копенхаген над јапонскиот главен град.

Предизвиците што ќе ги предизвика масовното движење на луѓето беа идентификувани и од Светскиот економски форум. Иницијативата „Иднината на градовите“ признава дека урбанизацијата претставува нов предизвик во дигиталната ера. Се обидува да ги искористи технологијата и еколошките политики за да промовира урбани центри кои се безбедни, стимулирачки и продуктивни.

Итната потреба за подобро планирање на одржливоста за исполнување на целите на Парискиот климатски договор ги наведе градовите да воведат зелени политики. Сепак, составувачите на Индексот велат дека урбаните лидери мора да бидат одговорни за спроведување на овие мерки.

- Со текот на годините градовите сфатија дека колку поголема заштита на животната средина имаат, толку е поголема нивната здравствена безбедност и другите видови безбедност - вели Џино ван Бегин, генерален секретар на локалната самоуправа за одржливост во Копенхаген.

Копенхаген беше најдобар и во категоријата лична безбедност, при што се оценуваат градовите според ризикот на граѓаните од криминално насилство, терористички закани, природни катастрофи и економска ранливост.

Копенхаген се најде и на 6. место на листата за животна средина, која испитува како градовите инкорпорирале мерки за одржливост и намалување на јаглеродот во нивните планирачки политики.

1
Фото: Economist

Велингтон беше на врвот на листата, додека Токио се најде на 12. место.

Кога станува збор за дигиталната безбедност, Копенхаген се најде на трето место, зад Сиднеј и Сингапур. Оваа категорија ја оценува мерката за способноста на граѓаните слободно да користат интернет без страв дека ќе биде нарушена нивната приватност.

Во однос на здравствената безбедност, која ги мери квалитетот и достапноста на здравствени услуги, данскиот главен град беше рангиран на релативно ниско 26. место, далеку под Токио, Сингапур и Хонгконг, кои се најдоа на врвот.

Копенхаген ги следеше Сиднеј и Сингапур, кои се најдоа на високи места според безбедноста на урбаната инфраструктура, која беше мерена според квалитетот на изградената средина и нејзината отпорност на природни катастрофи.

Функциите на градовите се меѓусебно поврзани и треба да се планираат за да ги заштитат граѓаните, се заклучува во извештајот.

- Ковид нè натера да размислуваме за видот на градови во кои сакаме да живееме, преиспитување што нè натера да ги преиспитаме долгорочните опасности од постигнување безбедни, одржливи градови за живеење, како и можностите да одиме таму - пишува во Индексот.

Целосниот извештај можете да го најдете ТУКА.

Извор: 6yka.com
Фото: Pixabay
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот