X
 10.03.2020 Живот

Детето не сака да разговара со возрасни. Дали му правиме притисок кога го прашуваме зошто се срами?

Дали ќе може да ми дадете совет? Ова го забележав кај моето дете, кое има речиси 5,5 години. Како да му помогнам? Имено, не разговара со непознати, а и со познати, особено возрасни. Конкретно, кога е кај баба му и дедо му, ако е сам, не им зборува, вели дека се срамел. Ако е со мене и татко му, зборува само со нас. Исто и со баба му дома не зборува. Или ако дојде некој возрасен дома, само со нас комуницира. Со деца се дружи и си зборува со нив, оди и во градинка.
Кога беше помал не беше таков, ваквото однесување почна околу 4-тата година.

Ова е дел од читателско прашање упатено до психолозите и психотерапевтите, соработници на Деца.мк.
Одговорот на Билјана Манасова-Јовановиќ, дефектолог и психотерапевт, прочитајте го на овој ЛИНК.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот