X
 10.03.2021 Живот

Пандемијата во регионот: Во Црна Гора ситуацијата е најлоша, каде е Македонија на непопуларната листа

Кога станува збор за новозаразени од коронавирусот, сите земји во регионот бележат раст на бројот, а ситуацијата е најдобра во Хрватска, која бележи раст и инциденција од 121 на милион жители. Најлоши бројки има Црна Гора со 888 нови случаи на милион жители, а веднаш по неа е Србија со 544 нови случаи на милион жители.

Македонија се најде на третото место со 298 нови случаи на милион жители, а зад неа е Босна и Херцеговина со 197 нови случаи на милион жители.

1
Фото: Our world in data

Смртни случаи на милион жители


Според податоците од „Our World in Data“, бројот на смртни случаи е најголем во Црна Гора со 13,65 на милион жители, односно на 6 март биле забележани 11 смртни случаи. Во Босна и Херцеговина забележани се 6,84 смртни случаи на милион жители, Македонија - 4,05 смртни случаи на милион жители, Хрватска - 2,58 смртни случаи на милион жители, а најмал број бележи Србија, со 2,37 смртни случаи на милион жители.

2
Фото: Our world in data

Извор: 6yka.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот