X
 10.12.2023 Наука

Магионичарите имаат сличности со научниците

Магионичарите, за разлика од другите креативни умови како комичарите или визуелните уметници, можат да поседуваат уникатен психолошки пристап кон својот занает. За разлика од музичарите или поетите, магионичарите се помалку склони кон „магично“ размислување, приоѓајќи им на триковите со методологија слична на математичарите или другите научници.

Креативноста најчесто се поврзува со проблемите со менталното здравје, но онлајн студија предводена од психологот Гил Грингрос ја тестира оваа врска. Анализирајќи 195 магионичари, студијата го спореди нивното ментално здравје, креативноста и оригиналноста со 233 лица од општата популација и податоци од други уметнички групи.

Резултатите ја оспоруваат претпоставката дека врската помеѓу креативноста и психотизмот е едноставна. Во студијата, магионичарите покажаа пониски резултати во когнитивната неорганизираност и импулсивниот неконформизам, во споредба со општата популација и другите уметнички групи. Магионичарот прави прецизни проби со фокус, внимание на деталите, сталоженост и дисциплина.

Новата студија посочува дека профилот на магионичарот е најсличен со оној на математичарите и научниците. Ова е во согласност со студиите кои покажуваат дека научниците, како и магионичарите, постигнуваат пониски резултати од визуелните уметници и музичарите во „невообичаени искуства“ и когнитивна „неорганизираност“.

Извор: Zimo
Насловна фотографија: Pixabay
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука