X
 12.11.2019 Живот

Полска уметница ги претвора обичните метро-станици во прекрасни музеи од цвеќиња

Сите знаеме колку обични и здодевни се улиците низ големите градови - единствено семафорите и рекламите му даваат некаков вид боја на досадното сивило. Имате среќа ако во градот има некое паркче.

Поттикната од потребата да ја врати природата во градот, полска уметница решила да почне шарен проект што ќе му даде живописност на инаку обичната заднина на градот.

1
Фото: Dominika Cebula


2
Фото: Dominica Cebula


Зад проектот стои уметничката Доминика Кебула од Лоѓ, Полска. Наместо метро-станиците да се полни со хартиени брошури и реклами, оваа уметница одлучила да ја декорира локалната метро-станица со разновидни исушени цвеќиња. Од рози до папрати, Кебула зела стотици исушени растенија и ги поставила во стакло на метро-станицата на плоштадот Дабровскјего во Лоѓ.

stanica
Фото: Dominica Cebula

5
Фото: Dominica Cebula


Разнобојниот проект е наречен „Носталгија“ и влече инспирација од локален пазар за цвеќиња на истиот плоштад. Цветовите што се користеле за проектот се зачувани во епоксидна смола за да се обезбеди нивна долговечност, така што луѓето можат да уживаат во нив подолго време.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот