X
 27.09.2023 Наука

На Антарктикот растат сѐ повеќе растенија и цвеќиња

Антарктикот е сѐ помалку препознатлив со секоја измината година.

Научниците пронајдоа цвеќиња, мов и алги кои се шират како никогаш претходно. Овие драматични промени се совпаднаа со зголемувањето на летните температури. Во 2022 година истражувачите од Универзитетот во Вашингтон го забележаа најголемиот топлотен бран што некогаш го погодил Антарктикот. Во март температурите во близина на Јужниот Пол достигнаа 39 Целзиусови степени.

- Ова беше најголемата температурна аномалија забележана во светот - изјави Едвард Бланшард-Вриглсворт, атмосферски научник.

На луѓето од неговиот тим што работеле на Антарктикот во тоа време им било толку топло што носеле шорцови. Ваквите моменти покажуваат дека Антарктикот не е имун на климатската криза, како што некогаш мислеа некои научници.

За да открие колку се виновни климатските промени за неодамнешниот топлотен бран на Антарктикот, тимот од Универзитетот во Вашингтон користел „пристап на приказна“.

Оваа стратегија на моделирање се потпира на расплет на минати настани или на веродостојни идни настани или патишта за репродукција на тековните климатски настани.

- Откривме дека климатските промени во текот на минатиот век го засилиле топлотниот бран за 2 Целзиусови степени, додека еквивалетен топлотен бран во 2096 година би бил за 6 степени потопол во однос на 2022 година - пишуваат научниците.

Ова идно сценарио би можело да ги доближи мартовските температури на Антарктикот опасно до точката на топење, загрозувајќи огромни површини мраз на континентот.

Во моментов, Антарктикот и неговите придружни острови се покриени со постојан снег и мраз, со само еден процент погодно земјиште за цветни растенија како што е антарктичката трева (Deschampsia antarctica).

До крајот на векот, некои модели предвидуваат дека ќе има трикратно зголемување на земјиштето без мраз на Антарктикот.

Ако вегетацијата продолжи да се шири во овие зони, истражувачите се загрижени дека тоа ќе доведе до „неповратна загуба на биолошката разновидност“ на Антарктикот.

- Знаеме дека ќе има илјадници квадратни километри област без нов мраз, а повисоките температури и дополнителната достапна вода ќе создадат нови живеалишта зрели за колонизација, што ќе им користи на некои видови, а на други не - објаснува Јасмин Ли, биолог на Британското антарктичко истражување.

Студијата за топлотниот бран на Антарктикот беше објавена во „Геофизикал рисрч летрс“.

Извор: Science Alert
Фото: Flickr
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука