X
 13.05.2017 Живот

Трикови со кои може да го читате говорот на телото на луѓето

Говорот на телото на другите може да Ви каже многу повеќе од она што тие го говорат. Но, често пати може да биде и тежок за читање.

На пример, ако една личност си ги прекрсти рацете, може да сметате дека таа е затворена, додека нејзе само ѝ е студено. Еве неколку трикови со кои ќе можете поточно да го дешифрирате говорот на телото.

Стегањето на рамото е знак дека личноста не знае што се случува – според авторите Барбара и Алан Пиз, тоа е гест од три дела: дланките се откриени за да се покаже дека ништо не се крие, рамената се стуткани за да се заштити личноста од напад, а веѓите се кренати.

Со отворените дланки се покажува искреност
– отворената дланка се поврзува со вистина, искреност и верност.

Недостатокот на брчки околу очите укажува на лажна насмевка
– кога искрено се смее една личност ќе се формираат и брчки околу очите. Ако некој се обидува да изгледа среќно, а не е, брчки нема да има.

Кренатите веѓи се знак на неудобност – загриженоста, изненадувањето и стравот може да предизвикаат луѓето да ги креваат веѓите во знак на неудобност. Значи ако некој Ви даде комплимент со кренати веѓи, веројатно не е искрен.

Покажување на прст со затворена дланка е обид за покажување доминација – ако некој го покажува показалецот кон Вас, а дланката му е затворена, веројатно сака да Ви даде до знаење дека е доминантен.

Ако некој го имитира Вашиот говор на телото, веројатно разговорот оди добро
– кога двајца се сложуваат нивните положби на телото и движења се идентични. Кога едната личност ги прекрстува нозете и другата го прави тоа. Ако сте на состанок ова е добар показател дека се движите во вистинската насока.

Ако другиот Ве гледа во очи долго, веројатно лаже – во обид да го вртат погледот некои лажговци ќе пробаат да зјапаат во Вас толку долго што може да стане неудобно за Вас.

Прекрстените нозе се обично знак на одбивање и се лош знак при преговарање – психолошки, прекрстените нозе сигнализираат дека личноста е ментално, емотивно и физички затворена, што значи дека е помалку веројатно да попуштат во преговарањето.
Подготвил: М.Д.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот