X
 13.10.2018 Наука

Откриена нова молекулa што би можела да биде одговор на срцевите заболувања

Тим на научници од Медицинскиот центар од Универзитетот во Југозападен Тексас, Далас, откриле нова молекула што би можела да биде лек за срцевите заболувања предизвикани од дисрегулацијата на калциум.

Користејќи глувци, тие откриле дека новата молекула не само што се борела со овој проблем, туку и имала и други неочекувани придобивки кај глувците со проширена кардиомиопатија.

молекула
Фото: Vimeo


Што е дисрегулација на калциум?


Кај здравото срце, мускулите на органот можат да се договорат, да се опуштат и со тоа да пумпаат крв околу телото. Овој процес, делумно, се потпира на процесот наречен „циклус на калциум“.

Оваа функција на клетките е од витално значење за здравата работа на срцето и ја контролира циркулацијата на калциумот во и надвор од клетките на срцето. Ако овој проце се вознемирен од било која причина, тоа може да доведе до развој на срцева слабост.

„Циклусот на калциум“ е улогата на друга молекула наречена „SERCA“, чија улога е да ги префрли јоните на калциумот преку клеточните мембрани. Ако оваа молекула не си ја врши работата правилно, го нарушува движењето на јоните на калциумот и ја нарушува функцијата на срцето.

Досега, истражувањата се фокусираат на развивање на терапии за насочување на дефектите на „SERCA“ молекулите за лекување на нарушувањето.

Што пронашол тимот?

Истражувачите на Медицинскиот центар од Универзитетот во Југозападен Тексас, Далас пронашле микро пептид што би можел да биде решение за овој проблем. Нивната нова молекула е наречена „отворена рамка за читање џуџе“ (DWOFR).

Тие забележале дека оние глувци со повисоки нивоа на „DWORF“ покажале значително подобрување во циклусот на калиум во споредба со немодифицираните контроли.

-Веруваме дека зголемувањето на нивотоа на „DWORF“ може да биде попрактично и дека „DWORF“ молекулата во мала гоглемина би можела да биде привлечен кандидат за генска терапија за срцева слабост - велат истражувачите.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука