X
 14.03.2021 Наука

Што се случува со отпадот од атомските централи?

Производството на електрична енергија во атомска или нуклеарна централа овозможува создавање на големи количества енергија со мало количество ресурси, но во процесот се произведуваат и штетни отпадни материи.

При производството на нуклеарна енергија се создава отпад од материјали што се радиоактивни, отпад од искористените елементи, како филтри и други елементи на реакторите, и друг радиоактивен отпад.

Како се чува и третира овој отпад?

Видеото од „Интерестинг инџиниринг“ подолу нуди поглед на целиот процес.


Автор: Лукиа Пападопулос
Извор: interestingengineering.com
Фото: Pixabay
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука