X
 14.04.2024 Здравје

Алцхајмеровата болест е почеста кај жените, а цревната микрофлора и естрогенот би можеле да бидат главните предизвикувачи

Нималку безопасната болест придружена со долготрајни симптоми на отежнато концентрирање, збунетост, вознемиреност и конечно губење на меморијата, во просек почесто ги погодува жените. Иако овој факт можеме да го припишеме на подолгиот животен век, истражувачите одат чекор понатаму. Дури две нови студии укажуваат на можноста за сложени интеракции помеѓу хормоните и изменетата цревна микрофлора, како можни фактори кои придонесуваат за развој на Алцхајмерова болест.

Студија спроведена на глувци

Во една студија предводена од истражувачи од Универзитетот во Чикаго, експериментите на глувци откриле дека женскиот хормон естроген е значително поврзан со акумулацијата на наслаги на амилоид бета протеин во мозокот, клучна карактеристика на Алцхајмеровата болест. Кога на женските глувци одгледани за да развијат болест слична на Алцхајмерова им била нарушена цревната микрофлора со антибиотици, нивото на естроген во крвта се зголемило. Кога производството на естроген било спречено кај глувците, биле забележани помалку амилоидни наслаги во нивното мозочно ткиво. Промени во составот на цревните бактерии, исто така, биле забележани кога глувците без јајчници добиле дополнителен естроген за да се врати балансот на хормоните.

Со оглед на претходната работа на тимот што покажала дека антибиотиците имале ефект само на намалување на амилоидните бета депозити кај машките глувци, се чини дека естрогенот игра значајна улога во механизмите за патологијата.

- Се чини дека естрогенот е двигател на промените што ги гледаме во патологијата на Алцхајмеровата болест, но знаеме и дека микробиомот се менува. Затоа, постои меѓусебна врска - вели Санграм Сисодија, невробиолог од Универзитетот во Чикаго.

Втора студија

Друга студија била иницирана од научници во која кандидат за лек за Алцхајмеровата болест, наречен натриум олигоманат (GV-971), исто така бил тестиран на глувци. Тоа влијаело само на намалувањето на депозитите на бета амилоид и промената во цревниот микробиом на машките животни, што значи дека нешто кај женските глувци, можеби поврзано со цревниот микробиом и естрогенот, влијае врз биомаркерите поврзани со Алцхајмерова болест.

- Оваа болест е неверојатно сложена и предизвикувачка за проучување. Не сме сигурни дали амилоидните бета наслаги се причина или последица на оваа болест. Затоа, ваквото истражување може да помогне да се откријат некои пофини детали. Сегашната студија покажува дека нивото на естроген секогаш влијае на таложењето на амилоидот, меѓутоа, ако изворот на естроген се отстрани кај глувците во многу рана фаза, таложењето исчезнува - вели Сисодија.

Потребно е понатамошно тестирање

- Со повеќе истражувања, наодите од ваквите студии би можеле да ни помогнат поефикасно да ја третираме Алцхајмеровата болест или да ги преиспитаме постојните практики - велат научниците, нагласувајќи дека прекинот на производството на естроген не е здрава опција, поради што сакаат подетално да проучуваат како се поврзани Алцхајмеровата болест и цревата.

Хормонската дополнителна терапија често се користи за одржување на нивото на естроген кај жени во постменопауза.

Извор: zivim.gloria.hr

Фото: Freepik

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје