X
 14.05.2022 Живот

„Образованието е она што останува откако некој ќе заборави што научил на училиште“

Процесот на учење е убава работа, но како и со секоја кариера, понекогаш може да биде фрустрирачки.

Овие цитати покажуваат зошто образованието е важно за секој ученик, студент и за општеството како целина.

Зошто е важно образованието?


Длабоко во себе, секој добар наставник го знае влијанието и важноста на образованието. Не се работи само за учење читање, пишување и математика на училиште. Наместо тоа, формалното образование е за стекнување знаења и вештини потребни за да се стане подобра личност и да се создаде подобро општество за живеење.

Соодветното образование им овозможува на луѓето да растат лично, професионално и социјално. Може да разбуди радост, љубопитност и длабока желба за решавање проблеми и помагање на другите. Една од придобивките на образованието е тоа што може да ги прошири хоризонтите на луѓето, помагајќи им да разберат повеќе за другите култури и делови од светот.

„Колку повеќе читаш, толку повеќе работи ќе знаеш, колку повеќе учиш, на толку повеќе места ќе одиш“ - Д-р Сјус.

„Образованието е единствената работа што никој не може да ти ја одземе“ - Елин Нордегрен.

„Образованието е клучот што ја отклучува златната врата на слободата“ - Џорџ Вашингтон Карвер.

„Дај му на човек риба и ќе го нахраниш еден ден. Научи го да лови риба и ќе го храниш цел живот“.

„Целта на образованието е да го замени празниот ум со отворен“ - Малколм Форбс.

„Образованието е она што останува откако некој ќе заборави што научил на училиште“ - Алберт Ајнштајн.

„Образованието е вакцината за насилството“ - Едвард Џејмс Олмос.

„Учењето не е задолжително. Не е задолжително ниту преживувањето“ - В. Едвардс Демин.

„Целта на образованието е огледалата да се претворат во прозорци“ - Сиднеј Џ. Харис.

„Интелигенција плус карактер - тоа е целта на вистинското образование“ - Мартин Лутер Кинг Џуниор.

„Образованието е најмоќното оружје што можете да го користите за да го промените светот“ - Нелсон Мандела.

„Дете без образование е како птица без крилја“.

„Целта на учењето е растот, а нашиот ум, за разлика од нашите тела, може да продолжи да расте додека продолжуваме да живееме“ - Мортимер Адлер.

„Содржината на книгата ја има моќта на образованието и со таа моќ можеме да ја обликуваме нашата иднина и да ги промениме животите“ - Малала Јусафзаи.

„Образованието без вредности, колку и да е корисно, се чини дека го прави човек попаметен ѓавол“ - Ц.С. Луис.

„Човек кој не чита не е во предност пред оној што не знае да чита“ - Марк Твен.

Извор: Canva.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот