X
 22.01.2017 Култура

Артур Шопенхауер: Разумот може да го замени речиси секој степен на образование, но образованието не може да го замени разумот

Неколку цитати на познатиот германски филозоф Артур Шопенхауер:

-    Богатството е налик морска вода, што повеќе ја пиеме, толку нашата жед се зголемува.

-    Будалата трча по задоволствата во животот и сфаќа дека е измамена. Мудриот ги избегнува неволјите.

-    Честа е, објективно гледано, мислењето на другите за нас, а субјективно, нашиот страв од тоа мислење.

-    На човекот кој е на повисоко интелектуално ниво од другите самотијата му пружа двојна корист: прво, што е сам, а второ, што не е со другите.

-    Човекот полн со дух и во потполна самотија се забавува со своите мисли.

-    За да се признае туѓата вредност, треба да се има и сопствена.

-    Ако човештвото беше отсекогаш разумно, историјата не би била долга хронологија на глупости и злосторства.

-    Дивјаците взаемно се јадат, а питомите взаемно се измамуваат.

-    Дружељубивоста спаѓа во најопасната, можеби и убиствена сколоност, бидејќи не доведува во допир со луѓето од кои поголемиот дел се морално 'рѓосани, а интелектуално тапи или перверзни.

artur
Фото:Screenshot/YouTube

-    Изворот на нашата среќа е во субјективните особини : благородниот карактер, духот, ведриот ум и здравото тело.

-    Како што е љубовта спрема животот само страв од смртта, така и дружељубивоста на луѓето всушност не е директна : таа, имено, не се заснова на љубов спрема друштво туку на стравот од самотијата.

-    Љубомората секогаш се раѓа со љубовта, но не секогаш умира со неа.

-    Луѓето во друштво ги тера внатрешната празнина и досада. Ако почувствуваат дека ни се потребни, тогаш луѓето стануваат арогантни.

-    Луѓето илјада пати повеќе се обидуваат да стекнат материјално, отколку духовно богатство, иако е сосема сигурно дека нашата среќа ја создава она што ние сме, а не она што го имаме.

-    На младите главен предмет на учење мора да им биде учењето за поднесување на самотијата, таа е имено, изворот на среќа и душевен мир.

-    Да се ожениш значи да ги преполовиш своите права, а да ги дуплираш обврските.

-    Пријателот на сите не е ничив пријател.

-    На пријателите лесно им ги простуваме грешките кои не не погодуваат.

-    Разумот може да го замени речиси секој степен на образование, но образованието не може да го замени разумот.

-    Ретко се наоѓа она што е вистинско, а уште поретко се цени.

-    Самотијата е судбина на сите значајни души.

-    Судбината ги меша картите, а ние играме.

-    Во светот генерално владее злото, а главниот збор го има глупоста.

-    Верата е како и љубовта : не знае да се наметне. Затоа и е залуден секој обид да се воведе или зацсврсти преку државни мерки.

-    Здравјето ги надминува сите можни добра, така што здравиот просјак е посреќен од болниот крал.

-    Зошто обичните луѓе се толку дружељубиви и прилагодливи? Затоа што полесно ги поднесуваат другите отколку себеси.
Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура