X
 14.06.2024 Живот

Листа со најмирољубивите земји за 2024 година. На кое место е Македонија?

Некои луѓе велат дека мирот почнува со насмевка. Мирните општества уживаат поголем раст на приходите, посилни валути и повисоки странски инвестиции, а да не зборуваме за политичка стабилност и поголемо чувство на среќа меѓу нивните граѓани.

Ова се најзначајните резултати од Глобалниот индекс на мирот за 2024 година, водечката светска мерка за глобален мир. Составен од меѓународниот Институт за економија и мир (ИЕП), индексот опфаќа 163 независни држави и територии каде што живеат 99,7 отсто од светското население. Рангирањето, кое се заснова на 23 индикатори групирани во три критериуми (општествена безбедност и безбедност; степен на тековен домашен и меѓународен конфликт и степен на милитаризација), покажува 65 земји кои бележат подобрување, а 97 покажуваат влошување, повеќе од која било година од самиот почеток на Глобалниот индекс на мирот во 2008 година.

Глобалниот мир по регион

Севкупно, нивото на глобален мир оваа година се намали за 0,56 отсто според истражувачите на ИЕП. Тоа можеби не изгледа многу, но сепак вреди да се напомене дека е дванаесетти пат како се намалува просекот, за вкупно намалување од 4,5 отсто од лансирањето на индексот. Во меѓувреме, бројот на бегалци и внатрешно раселени лица се искачи на 95 милиони, при што 16 нации со најмалку 5 отсто од населението се или бегалци или внатрешно раселени.

Не треба да изненадува што политичката нестабилност и нерешените внатрешни конфликти се главните фактори кои го поткопуваат глобалниот мир. Авганистан шест години по ред беше рангирана како најмалку мирна земја во светот, но беше надмината во годинашното издание на Индексот на мирот од Јужен Судан, Судан и Јемен.

Украина, која минатата година забележа најголемо влошување на индексот, паѓајќи за 14 места, на 157. место, повторно падна за 2 позиции и се најде на 159. место. Непотребно е да се каже дека конфликтот во Газа, исто така, имаше негативно влијание врз глобалниот мир, така што Израел и Палестина го бележат првото и четвртото најголемо влошување на рангирањето. Еквадор, Габон и Хаити беа другите нации што доживеаја голем пад.

Минатата година беа забележани 162.000 смртни случаи поради конфликти, што претставува втор најголем број во последните три децении. Војните во Украина и во Газа беа одговорни за речиси 75 отсто од овие жртви, при што само Украина сочинува повеќе од половина (83.000 смртни случаи), додека Газа забележа најмалку 33.000 смртни случаи до април 2024 година. Друг загрижувачки тренд е дека конфликтите стануваат сѐ повеќе интернационализирани: 92 земји сега се вклучени во надворешни конфликти во некоја форма.

Уште позагрижувачки е тоа што многу од факторите кои вообичаено им претходат на големите конфликти се поизразени денес отколку што биле од крајот на Втората светска војна. Во моментов има 56 активни конфликти, најмногу од крајот на 40-тите години, со помалку конфликти кои се решаваат, воено или преку мировни договори.

Западна Европа останува најмирниот регион во светот во целина, со седум нации кои се пласираа во првите 10, вклучувајќи ги и првите три места. Силата на Европа произлегува од нејзиниот релативно низок внатрешен конфликт и политичка нестабилност и високиот социо-економски развој, поттикнати од долготрајните напори за развој на мирни општества дома. Сепак, минатата година континентот го забележа својот најголем пораст на воените расходи од почетокот на индексот. Зад Западна Европа, Азија-Пацификот е втор најмирен регион, со вкупен резултат влошен за 0,1 отсто.

Најмирољубивите земји за 2024 година

17. година по ред Исланд го задржува првото место уште од самиот почеток на индексот во 2008 година.

Без постојана армија, морнарица или воздухопловни сили и најмало население од сите други земји членка на НАТО (околу 390.000 луѓе), Исланд, исто така, ужива рекордно ниска стапка на криминал (до степен до кој полицајците генерално не носат огнено оружје), завиден систем на образование и социјална помош и се рангира меѓу најдобрите нации во однос на работните места и заработувачката и субјективното чувство на благосостојба.

Ова се најмирољубивите земји за 2024 година

1. Исланд
2. Ирска
3. Австрија
4. Нов Зеланд
5. Сингапур
6. Швајцарија
7. Португалија
8. Данска
9. Словенија
10. Малезија

Македонија се најде на 38. место од вкупно 163 земји.

Извор: Gfmag.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот