X
 28.07.2015 Култура

На денешен ден пред 101 година започнала Првата светска војна


Светот војувал на глобално ниво и порано, но првата глобална војна која официјално била запишана во историјата е онаа која започнала на 28 јули во 1914 година со убиството на Франц Фердинанд и неговата сопруга Соги Хотек во сегашна Босна и Херцеговина.

Во оваа војна за првпат било искористено хемиско оружје, а ниту еден претходен конфликт нема мобилизирано толкав број војници дотогаш. Војната однела повеќе од 9 милиони жители на бојните полиња.

За 101-годишнината гледаме некои фотографии од бојното поле.

ГАЛЕРИЈА


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура