X
 10.08.2015 Наука

Половина животно, половина растение

Може ли јадењето многу растенија да ве претвори во растение? Не, освен ако сте морски полжав.


Постојат повеќе видови морски полжави кои имаат хлорофил во своите тела, кој го користат за да произведуваат храна од сончевата светлина преку процесот фотосинтеза, исто како и растенијата. Но, овие морски полжави не се родени со хлорофил. Го добиле јадејќи премногу растенија.

Овие полжави познати како сакоглоси живеат од вшмукување на клеточниот состав на алгите, но наместо да ја преработат храната, тие ги чуваат хлоропластите од алгите и потоа ги користат во своите клетки. Потоа, сè што треба да сторат е да лежат на Сонцето.

Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука