X
 17.08.2015 Наука

Научниците кои спасиле најмногу животи

Сакате професија која има добро влијание на човештвото? Доколку зборуваме статистички, научниците се оние кои спасиле најмногу животи, иако не го добиваат признанието кое треба да го имаат.


Science heroes“ ги рангира научниците по области, спасени животи, видови изуми итн за да ни покажат на сите колку е значајна науката во нашите животи.

На листата со научници кои спасиле повеќе од 1 милијарда луѓе со својата работа се наоѓаат само четири имиња: Фриц Хабер, Карл Бош, Карл Лендштајнер и Ричард Луисон.

Меѓу луѓето кои спасиле повеќе од 100 милиони жители се наоѓаат: Едвард Џенер, Норман Борлог, Лин Енсло, Абел Волман, Вилиам Феиги и Лесли Колиер.

Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука