X
 08.10.2015 Живот

Сите земји кои поставиле ѕидови на границите со соседите

Ситуацијата со која се соочува Европа во моментов во врска со бегалците од Сирија ни е добро позната. Одлуката на некои земји кои изградија или се обидоа да изградат ѕидови на границите ја поддржуваат многумина, но е отфрлена од страна на значаен дел од луѓето.


Се чини дека ова не е првпат како не е прв случај на градење ѕид на граница. „The economist“ неодамна направи визуелна претстава на сите земји кои се ограничиле од своите соседи некогаш во минатото.

На пример, Украина се ограничи од Русија изминатата година, а се зборуваше и дека Романија би можела да направи ѕид на границата со Србија.

Судејќи од интерактивниот инфографик, Европа наскоро ќе има повеќе ѕидови отколку премини.Целата мапа погледнете ја ОВДЕ.


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот