X
 26.10.2015 Култура

Легендарниот живот на Алберт Ајнштајн

Дали некогаш сте се запрашале како Ајнштајн, основачот на релативитетот, го поминал својот живот и како успеал да стигне до неговите неверојатни откритија?

Инфографикот подолу го прикажува легендарниот живот на Ајнштајн. Додека бил дете, па дури и во неговите тинејџерски години, младиот Алберт Ајнштајн често се сметал за слабу ученик и многу пати му велеле дека нема никогаш да успее - коментар кој подоцна придонел во неговата одлука да се откаже од училиштето.

Откако се откажал од неговото германско државјанство и падна на приемниот испит на факултет, Ајнштајн кончено после една година успева да се запише на колеџ и на 16 годишна возраст успева да го направи неговиот прв експеримент. Дипломирал на 21 година, и бил на последното место од неговиот клас и не добил понуда за работа. Сепак, само пет години подоцна, тој открил дека светлината е честичка и бран истовремено и ја создал најпознатата равенка во историјата: Е=mc2. 

 

infografik

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура