X
 27.11.2015 Наука

Првите моменти од универзумот

Каков бил универзумот во првите неколку моменти од неговото постоење? Можеби немаме временска машина за да се вратиме и да бидеме сведоци на овој момент, но научниците сега можат да го создадат тој краток и значаен момент во лабораторија.

 

1


Операторите на LHC (Large Hadron Collider) објавија дека машината (најголемиот акцелатор на честички во светот) постигнал стабилна светлина и успешно пробивајќи мали честички на неверојатно високи енергии.

Судриот постигна енергии кои беа два пати поголеми од оние произведени од страна на било кој друг претходен експеримент.

 

3


Судирот помеѓу струите на позитивно наелкетризираните честички на олово резултираа со ослободување на огромна количина на енергија како и создавање на примордијална маса на честички со „температура околу една четвртина од милион по оние во јадрото на сонцето“, вели физичарот Џон Џовет.

Оваа супер-загреана, супер густа колекција на честички е она што научниците сметаат дека било присутно во само неколку секунди после случувањето на големата експлозија.

 

4

3


Истражувачите се надеваат дека со проучувањето на оваа супстанца тие можат подобро да се разберат основните физички закони за ова прашање во рамките на нашиот универзум. 
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука