X
 15.12.2015 Живот

Фотографии кои покажуваат колку е пренаселена Кина

Наводно Кина ја укина својата долгогодишна политика на едно дете, која прв пат беше донесена пред неколку децении во обид да се запре пренаселеноста.

 

кина


Населението на Кина се приближуваше до 1 милијарда пред да биде воведена политиката за едно дете во доцните 1970-ти. Исклучоците биле направени само во случај на етнички малцинства и рурални парови, со што понекогаш се дозволуваа две деца.

Законот и не беше баш поздравен, а постојат и некои ненамерни последици, вклучувајќи го и насочувањето на населението кон мажите и непропорционалната застапеност на стари и изнемоштени лица.

Сега, наводно, во напор да се донесе во баланс демографијата во Кина, оваа земја го поништува законот, и на паровите им е дозволено да имаат по две деца.

Денешната популација е околу 1.4 милијарди после владеењето на политиката околу 35 години. Само времето ќе покаже како укинувањето на законот ќе влијае врз бројките.

 

Линк до галеријата.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот