X
 15.10.2020 Наука

Шансите дека живееме во компјутерска симулација се 50-50, вели астроном од „Колумбија“

Филозофот Ник Бостром од Универзитетот „Оксфорд“ во труд од 2003 година ја претстави можноста дека универзумот е компјутерска симулација замислена од многу напредна цивилизација. Сега, астрономот Дејвид Кипинг од Универзитетот „Колумбија“ внимателно го разгледал трудот на Бостром и тврди дека шансите дека навистина живееме во симулација се 50-50.

Но доколку луѓето некогаш направат таква симулација, сликата радикално би се сменила. Според него, тогаш би останале само со хипотезата дека навистина живееме во симулација.


Фото: Pixabay

- Денот кога ќе ја измислиме технологијата, таа ќе ги смени шансите од 50-50 дека навистина постоиме до речиси сигурност дека не постоиме, според овие пресметки - вели тој.

Други откритија би можеле да ја потврдат оваа хипотеза, а некои сметаат дека во следните децении ќе успееме да ја докажеме теоријата со помош на технологијата. Засега мора да се помириме дека едноставно не знаеме дали живееме во симулација.

Автор: Виктор Тангерман
Извор: futurism.com
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука