X
 16.07.2021 Живот

Цитати од Карл Сејган што ќе ви помогнат да ги откриете мистериите на универзумот

Американскиот астроном, космолог и автор Карл Сејган е познат по популаризирањето на науката благодарение на неговата хит-емисија „Космос“. Најмалку 500 милиони луѓе од целиот свет ја следеле серијата од 13 дела, која се фокусирала на сè, од потеклото на универзумот до различни концепти на интелигенцијата.

Како наратор, Сејган стана гласот што луѓето го поврзуваа со научно истражување.

До неговата смрт во 1996 година, Сејган беше плоден академик. Како професор по астрономија и вселенски науки во Корнел во поголемиот дел од својата кариера, тој напишал над 600 научни трудови и написи. Исто така, автор е на голем број книги, вклучувајќи ја и книгата „Космос“, како и „Бледо сина точка“ и „Змејовите на Еден“. Тој дури почнал да пишува и научна фантастика, па неговиот роман „Контакт“ подоцна бил адаптиран во филм со Џоди Фостер во главна улога.

Сејган е добро познат по тоа што се залага за истражување на вонземниот живот. Тој, всушност, работел со НАСА за да создаде специјални пораки за вонземјани кои биле поставени на вселенските летала „Пионер“ и „Војаџер“. Сејган пишувал на многу теми, вклучувајќи го и глобалното затоплување. Тој ги охрабрува луѓето да ја ценат својата вредност, но да сфатат колку се мали во големата шема на универзумот.

Исто така, бил голем застапник на научниот скептицизам и ги терал луѓето да го користат критичкото размислување при процена на научните теории.

Има многу работи што може да се научат од Карл Сејган. Како таков плоден мислител, неговите дела се огромни, но ние ви ги претставуваме неговите најдобри цитати за животот, учењето и универзумот.

- Земјата е место. Но, во никој случај не е единствено место. Не е ниту типично место. Ниедна планета или ѕвезда или галаксија не може да биде типична бидејќи вселената претежно е празна. Единственото типично место е во огромниот, студен, универзален вакуум, вечна ноќ на меѓугалактичкиот простор, место толку чудно и пусто, што, за споредба, планетите, ѕвездите и галаксиите изгледаат ретко и убаво - „Космос“.

- Потеклото и еволуцијата на животот се поврзани на најинтимниот начин со потеклото и еволуцијата на ѕвездите - „Космос“.

- За малите суштества како што сме ние, пространоста е поднослива само преку љубов - „Контакт“.

- Мислам дека ако некогаш стигнеме до точката каде што мислиме дека темелно разбираме кои сме и од каде сме, нема да успееме - „Различности на научното искуство“.

- Науката не само што е компатибилна со духовноста туку таа е и длабок извор на духовноста - „Свет гонет од демони: Науката како свеќа во темница“.

- Визиите што им ги нудиме на нашите деца ја кројат иднината. Важно е какви се тие визии. Честопати тие стануваат самоисполнувачки пророштва. Соништата се мапи - „Бледо сина точка“.

- Истражувањето е во нашата природа. Почнавме како скептици и сѐ уште сме скептици. Стоиме доволно долго на бреговите на космичкиот океан. Конечно сме подготвени да пловиме кон ѕвездите - „Космос“.

- Ако копнееме нашата планета да биде важна, може да сториме нешто во врска со тоа. Ние го правиме нашиот свет значаен со храброста на нашите прашања и длабочината на нашите одговори - „Космос“.

- Познавањето многу работи не е исто со тоа да се биде паметен; интелигенцијата не е само информација, туку и пресуда и начинот на кој се координираат и користат информациите - „Космос“.

- Пишувањето е можеби најголемиот меѓу човечките пронајдоци, кој ги врзува луѓето, граѓаните од далечни епохи кои никогаш не се познавале едни со други. Книгите ги кршат оковите на времето, доказ дека луѓето можат да прават магија - „Космос“.

- Ми се чини, според нашата ранливост, подобро е да ѝ гледаме на смртта в очи и да сме благодарни секој ден за кратката, но величествена можност што ја дава животот.

- Одговорност на научниците е никогаш да не го потиснуваат знаењето, без оглед колку е непријатно тоа знаење, без оглед како може да им пречи на оние што се на власт; не сме доволно паметни да одлучиме кои знаења се дозволени, а кои не.

Извор: Mymodernmet.com
Фото: Screenshot/YouTube
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот