X
 15.12.2020 Здравје

Какви вежби се препорачуваат во новиот водич од СЗО?

Светската здравствена организација (СЗО) неодамна го ажурира својот водич за физичка активност, по приближно една деценија. Според него, време е да им дадеме приоритет на прошетките.

Во новиот водич се препорачува умерено вежбање (како јога) од најмалку 150-300 минути неделно (наместо 150 во претходната верзија) или интензивно вежбање (како трчање) од најмалку 75-150 минути неделно (наместо 75 минути во претходниот водич).

Ова звучи како повеќе вежбање, но организацијата ја сменила дефиницијата за „вежбање“ за да вклучи повеќе вежби. Во продолжение следуваат вежби со слаб интензитет одобрени од СЗО.

Истегнување и вежби со стол

Според СЗО, дури и оние што имаат попреченост, како лицата во инвалидски колички, важно е да прават вежби кои не ги вклучуваат долните екстремитети. На пример, јогата со стол е добар начин да се активираат мускулите во горниот дел од телото без станување.


Прошетки

Искористете ја паузата на работа за брза прошетка низ населбата, особено во ова време кога повеќе се седи дома.

Вежби за рамнотежа

СЗО им препорачува на лицата постари од 65 години да прават вежби за рамнотежа за да ги намалат шансите за паѓање.


Вежби за зајакнување

Новиот водич на СЗО става акцент и на вежбите за сила, особено за постарите лица. Ова значи дека треба да ги зајакнете мускулите кои ќе ви бидат потребни за движење подоцна во животот.


Автор: Келс Мекфилипс
Извор: wellandgood.com
Насловна фотографија: Pixabay
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје